Тереза Мей благодари на Борисов за включването на британски екип в разследването за отравянето на Гебрев

Тереза Мей благодари на Борисов за включването на британски екип в разследването за отравянето на Гебрев

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския си колега Тереза Мей, съобщиха в неделя от правителствената пресслужба. От съобщението става ясно, че основата тема на разговора, състоял се по искане на британската министър-председателка, са споровете между Брюксел и Великобритания за Брекзит.

Актуалната тема за отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев също е била засегната. "По време на разговора британският премиер Тереза Мей е благодарила на министър-председателя Борисов за навременното сезиране на британските власти по случая "Гебрев" и за включването на британски екип при разследването", каза в съобщението.

 

Тереза Мей е отправила молба за подкрепа за постигане на повече гъвкавост от страна на всички в Европейския съюз при договарянето на въпроса с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, и постигането на споразумение за Брекзит до 29 март.

 

Премиерът Борисов е уверил Тереза Мей в подкрепата си за постигането на споразумение, което ще гарантира запазването на добрите отношения между Великобритания, ЕС и 27-те държави-членки. Българският министър-председател е подчертал трите насоки, в които е изключително важно да се постигне договореност, не само за ЕС, но и за нашата страна в частност.

 

На първо място Борисов е откроил сигурността и запазването на високите нива на сътрудничество в тази област и наличните инструменти, като се даде ексклузивитет на Обединеното кралство. България винаги е имала най-високо ниво на сътрудничество и много успешни съвместни действия със своите британски колеги и в рамките на Европол, и държи това да продължи и след Брекзит, категоричен е бил българският премиер.

 

Втората важна насока според министър-председателя Борисов касае статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС. Борисов е отбелязал, че тази тема е от голямо значение за България, с оглед големия брой българи в Обединеното кралство, и британски граждани у нас.

 

Не на последно място, премиерът Бойко Борисов е изтъкнал, че по темата за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е важно недопускане на напрежение и нарушаване на мира.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят