Тереза Мей чу в Брюксел, че преговорите за Брекзита няма да са лесни

Тереза Мей чу в Брюксел, че преговорите за Брекзита няма да са лесни

Франция е предупредила британската премиерка Тереза Мей, която за пръв път участва в среща на високо равнище на ЕС, че ако Лондон иска прекалено много отстъпки по време на преговорите за излизане от съюза, ще се сблъска с твърд и неотстъпчив ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Мей накратко запозна колегите си с начина, по който Великобритания смята да излезе от ЕС, но около този процес останаха много неясноти, защото все още не е задействана клаузата за Брекзита. Мей каза, че няма да има втори референдум и потвърди, че клаузата е малко вероятно да бъде задействана по-рано от края на май.

И Обединеното кралство, и ЕС имат интерес да продължим да работим в тясна връзка, каза Мей, но веднага се натъкна на съпротива. Френският президент Франсоа Оланд настоя, че ЕС не бива да отстъпва от основни свои ценности, само за да не изгуби Великобритания като свой бъдещ съюзник. Трябва да го заявя съвсем твърдо: Госпожа Тереза Мей иска Брекзит? Преговорите ще са трудни, каза Оланд.

Канцлерът Ангела Меркел също каза, че на практика пътят ще е много тежък и че и тя, и други лидери чакат Великобритания да ги уведоми, че напуска съюза.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че докато няма уведомление от страна на Лондон, няма и преговори. Той добави, че би бил най-щастливият човек, ако Брекзитът стане обратим. "Но решението за това дали е обратим, или не, е в ръцете на самите британци", каза Туск.

Сътрудник на Мей каза за срещата, че посланието към Лондон е било съвсем ясно: няма да има преговори, преди официално да бъде задействана клаузата за излизане от ЕС, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?