Тереза Мей договорила с ЕС митнически отстъпки заради Белфаст

Ще се избегне границата, а Брюксел ще има ново представителство в Лондон след Брекзита

Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей е постигнала отстъпки от страна на Брюксел, които ще позволят запазването на цяла Великобритания в митническия съюз на Евросъюза и по този начин ще е избегне появата на граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, предаде британското издание "Сънди таймс" в неделя.

Според информацията на вестника ЕС се е съгласил, че нормативният контрол върху стоките може да се извършва във фабриките и магазините, а не на границата.

Евентуалната поява на граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия или различното третиране на провинцията и останалата част на Великобритания беше основното препятствие пред сключването на договор пред сключването на споразумение между Лондон и Брюксел, припомня Ройтерс. Документът ще има клауза за прекратяване, което може да помогне на британската премиерка Тереза Мей да убеди скептични поддръжници на Брекзита да го подкрепят, отбелязва в. "Сънди таймс".

Според статията на вестника подготовката за сключване на споразумение е много по-напреднала, отколкото се съобщава и ще доведе до публикуването на документ с над 50 страници. Очаква се британското правителство да се срещне във вторник, за да обсъди плана и до петък да има достатъчен напредък, за да се обяви специална среща на високо равнище на ЕС още през ноември.

Канцеларията на премиерката Тереза Мей определи статията като спекулация и заяви, че преговорите продължават.

В друга статия в. "Сънди таймс" съобщава, че повече от 70 бизнес лидери призовават крайните условия на споразумението за Брекзита да бъдат подложени на референдум. Очаква се появата на нова група, наречена "Бизнесът за вот на народа".

Бизнес средите са все по-притеснени от вероятността през март 2019 г. Лондон и Брюксел да се разделят без споразумение, или да бъде подписан документ, който ограничава достъпа на британския бизнес до европейските пазари, отбелязва Ройтерс.

ББС пък съобщи, че Брюксел планира след Брекзита да открие ново представителство, в което ще работят 29 дипломати, което ще представлява делегация на Европейската служба по външните работи. Неголямо представителство ЕК ще има и в Белфаст, където ще са на служба петима души. Те ще следят за практическото изпълнение на договорките, касаещи Северна Ирландия.

Вероятно Брюксел ще закрие сегашните си представителства в Шотландия и Уелс, допълва ББС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес