Тереза Мей допусна удължаване на преходния период след Брекзит до 2022-ра

Британският премиер предупреди, че отстраняването й няма да направи Брекзит по-лесен

Тереза Мей говори по време на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия

Британският премиер Тереза Мей иска преходният период след излизането на Обединеното кралство от ЕС да е приключил преди насрочените за 2022 г. общи избори на острова, предаде Ройтерс.

Тя заяви това днес на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия.

Премиерът каза, че заключителната фаза в преговорите с ЕС по условията на излизането от общността ще е най-трудната и че тя лично ще доведе процеса докрай. Тя допълни, че няма намерение да подава оставка, както я призовават редица евроскептични депутати от управляващата Консервативна партия.

"Стремим се към сделка, която ще работи за Обединеното кралство. Нека няма и капка съмнение, че аз съм решена да я постигна", каза Мей в речта си и получи бурни аплодисменти.

"Светът се променя бързо, но не и нашата география: Европа завинаги ще остане най-близкият ни пазар и е изключително важно да гарантираме граници, през които стоките ще преминават свободно", добави тя.

ЕС ще проведе на 25 ноември среща на високо равнище, за да обсъди проекта за споразумение.

Съветът на ЕС (министрите на външните работи на страните членки) подкрепи в понеделник постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания.

Никой не трябва да отстъпва от постигнатия напредък, трябва да запазим спокойствие и да се съсредоточим върху необходимостта оттеглянето да бъде в условията на ред, посочи след заседанието главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Той съобщи, че остава да се определят възможностите за удължаването на преходния срок, след който Великобритания ще прекрати изцяло досегашната си обвързаност с ЕС.

По думите на Барние в преходния срок, чието начало е на 30 март догодина, Великобритания запазва участието си в единния пазар и митническия съюз. Според предварителното споразумение този срок изтича 21 месеца по-късно - на 31 декември 2020 година.

Барние поясни, че този преход може да бъде удължен еднократно по искане на Лондон, подкрепено единодушно от държавите в ЕС. Той добави, че удължаването на преходния срок ще доведе до нови задължения на Лондон към бюджета на ЕС, които не би могъл да изчисли.

Днешната реч на Тереза Мей е пореден сигнал, че такова удължаване на преходния период не е изключено.

Съдбата на самото споразумение обаче е твърде неясна, тъй като то трябва да бъде одобрено от британския парламент, а това в момента не изглежда много вероятно, заради съпротивата в собствената партия на премиера.

Някои министри, включително министърът за Брекзит Доминик Рааб, подадоха оставки. Други министри, подкрепящи Брекзит, пък искат части от споразумението да бъдат преработени, но Германия изключи такъв вариант.

От няколко дни се говори, че достатъчен брой депутати консерватори са внесли в парламента писма с искане за вот на недоверие за премиера. Вчере Мей обясни, че все още не е започнала партийната процедура за отстраняването ѝ и коментира, че то няма да направи осъществяването на Брекзит по-лесно.

По думите ѝ предстои "критична" седмица в преговорите с ЕС и за справянето с вътрешната опозиция в собствената ѝ партия.

"(Смяната ми) няма да направи преговорите по-лесни и няма да промени парламентарната аритметика", каза Тереза Мей.

В понеделник пред годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия нейният генерален директор Каролин Феърбеърн заяви, че британските политици играят рисково и залозите са големи, защото може да се стигне до Брекзит без споразумение.

"Докато другите страни градят бъдеще на конкурентоспособност, нашето ръководство, Уестминстър, изглежда, живее в свой собствен, тесногръд свят", каза Феърбеърн.

"Изглежда, че играе високорискова игра с големи залози, изходът от която може да е инцидентно (излизане) без сделка. Със сигурност сме способни на нещо по-добро от това", добави шефката на Конфедерацията на британската индустрия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа