Тереза Мей е готова да отслаби защитата на човешките права, за да се бори с екстремизма

Тереза Мей е готова да отслаби защитата на човешките права, за да се бори с екстремизма

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е готова да отслаби защитата на човешките права, за да направи по-ефективна борбата срещу екстремизма, съобщи Ройтерс.

На предизборен митинг в град Слоу Мей изтъкна, че властите на Обединеното кралство трябва да са в състояние да направят повече, за да се борят с терористичната заплаха, включително като ограничават движението на лица, заподозрени в екстремизъм, когато полицията има достатъчно доказателства, че те представляват заплаха, но не достатъчно - за да ги преследва.

"Ако нашето законодателство в областта на човешките права ни спира да правим това, ние ще променим законите, за да можем да го правим", заяви премиерът под бурните овации на присъстващите.

Тереза Мей призова също за по-строги присъди за осъдените за терористична дейност, както и за облекчаване на процеса на депортиране на чуждестранни граждани, заподозрени в екстремизъм.

Същевременно се засилва натискът върху британската полиция да обясни защо един от тримата нападатели, които бяха застреляни на местопрестъплението, е успял да се изплъзне от погледа на службите за сигурност, въпреки че връзките му с екстремисти са им били известни.

Хурам Шазад Бут, 27-годишен британски гражданин, роден в Пакистан, е бил разследван от службите през 2015 г., след като са получили сигнал, че дава признаци на радикализация.

Заедно с 30-годишния Рашид Редуан и 22-годишния Юсеф Загба, Бут сгази с микробус пешеходци на моста в събота, а след това тримата нападнаха с ножове хора на пазара Бъро.

Британската полиция арестува рано тази сутрин мъж във връзка с нападението на Лондонския мост, предаде ДПА.

Тридесетгодишният мъж бе арестуван в полицейска операция в имот в източното лондонско предградие Илфорд по подозрение в поръчителство, подготовка и подстрекателство към терористични актове.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?