Тереза Мей е изправена пред изборно поражение в Лондон

Тереза Мей е изправена пред изборно поражение в Лондон

Очаква се тази седмица избирателите в Лондон да накажат Консервативната партия на премиера Тереза Мей на изборите за местни съветници. Това може да окуражи критиците на нейната стратегия за Брекзит, но не и да доведе до падането ѝ от власт, предава агенция Ройтерс.

В четвъртък в Лондон и няколко други района ще избират местните чиновници, които отговарят за всекидневните публични разходи. Вотът засяга въпроси като събирането на боклука и ремонтите на пътищата, но и националния дебат за имиграцията, и плана на Мей да извади Великобритания от Европейския съюз след референдума от 2016 г.

Изборите са показателни за обществените нагласи и анкетите показват, че избирателите са готови да произнесат критична присъда както за лидерството на Мей, така и за 8-годишното управление на партията ѝ, водеща политика на орязване на публичните разходи с цел укрепване на британските финанси.

"Естествено е правителство, което е било на власт осем години с програма за икономи, да понесе загуби при избори", казва Робърт Хейуърд, бивш консервативен депутат, който сега е член на горната камара на парламента и специалист по предизборни проучвания.

Изследване на Югав, публикувано на 26 април, дава на опозиционната Лейбъристка партия начело с Джереми Корбин 22 процента преднина пред консерваторите в Лондон, което се очаква да бъде най-добрият ѝ резултат в столицата за последните 40 години.

Вотът в четвъртък ще се състои по-малко от година след извънредните парламентарни избори, разбили непоклатимите дотогава основи на поста на Мей и лишили партията ѝ от мнозинство, което тя се надяваше лесно да спечели.

Резултатът от парламентарните избори е отслабено ръководство, открити разногласия сред консервативните депутати за излизането от ЕС и страх у някои инвеститори, че правителството ѝ може да падне и да бъде заменено от водената от социалистите лейбъристка партия.

Изборите в четвъртък няма директно да повлияе на практическата способност на Мей да управлява: той няма да доведе до промяна в депутатските места в парламента, няма да се отрази и на крехкото работно мнозинство, което тя има благодарение на сделка с по-малка партия.

Но по-слабият резултат ще окуражи критиците в собствената ѝ партия и може да усложни вече нелеката задача за прилагане на нейния план за Брекзит без отстъпки на проевропейските фракции, като например съгласие за оставане в митническия съюз на ЕС.

"Политиците винаги гледат последните резултати от изборите и естествено ще се вгледат в това, което ще се случи на 3 май, и ще си направят изводи", казва Хейуърд и добавя: "То ще има отражение върху това, което ще се случи с бюджета. Дали възприемаме по-войнствен подход към митническия съюз, Брекзита, медицинските сестри или броя на полицаите?".

Ключовите резултати в Лондон ще дойдат от Уондзуърт и Уестминстър, два района със силни консервативни традиции, които сега може да се окажат в ръцете на лейбъристите.

Но се предполага, освен ако не се стигне до тотално поражение на консерваторите, че няма да има нови призиви за оставка на Мей.

Партията ѝ е дълбоко разделена по въпроса за Брекзита, но нито фракцията, която иска категоричен развод с ЕС, нито тези, които са за по-тесни отношения със съюза, не демонстрират желание за смяна на ръководството, преди Великобритания да е напуснала блока.

За щастие на Мей очакванията са ниски.

През последните десетилетия Лондон е гласувал повече за лейбъристите, предпочитайки тяхната по-либерална политика към имиграцията и социалните въпроси. В момента консерваторите контролират само 8 от 32 района.

Изненадващият ръст на популярността на лейбъристите под ръководството на Корбин като решаващ фактор за изборния неуспех на Мей през 2017 г., се усети силно и в Лондон. Партията спечели 54,5 процента от гласовете в Лондон миналата година - повече от всяка друга партия за последните 70 години.

Заради силното орязване на разходите, контролирано от Мей и нейния предшественик Дейвид Камерън, и непопулярността на Брекзита в столицата, където 60 на сто гласуваха срещу него (за сравнение в страната резултатът бе 52 процента "за" и 48 против), някои от оставащите консервативни крепости се очаква да бъдат застрашени.

Прогнозите са мрачни, но Мей има все пак възможност да се представи добре.

Анкетите показват, че реакцията ѝ на атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски двоен агент в Англия през март и решението за военни действия срещу Сирия са подобрили имиджа ѝ.

Лейбъристите, обратно, може да спечелят мандати и контрол върху райони в Лондон, но още не се на висотата на големите очаквания, породени по-добрия си резултат на парламентарните избори миналото лято.

"За лейбъристите сега е по-трудно да получат по-добър резултат, отколкото за торите, защото очакванията са ниски", казва Тони Травърс, професор във факултета по управление на Лондонското училище по икономика.

И докато Мей спечели от последните вътрешни и външни кризи, Корбин бе критикуван от опоненти и някои членове на неговата партия, че не разчита и не реагира правилно на обществените настроения.

Партията му напоследък се оказа затънала в привличащ вниманието на медиите спор с еврейската общност за това, което според нея е неспособност партията да се избави от антисемитизма на своите членове. Това може да намали възможностите ѝ да спечели район като Барнет, който по данни на последното преброяване има най-голям дял еврейски жители в Англия - 15.5 процента.

Въпреки това анкетите показват, че лейбъристите все пак ще пожънат успех. Лейбъристки активисти казват, че това е трайно доказателство за потенциала на "Проекта Корбин", и дори ако предвижданите резултати не се реализират, те вече мислят за по-доброто си представяне на парламентарните избори.

"Ние гледаме на всичко това като на суха тренировка за парламентарните избори, усъвършенствайки техниките на кампанията и опитвайки се да приложим нови", казва Джоузеф Тод, говорител на влиятелната организация Моментъм, агитираща в подкрепа на Корбин, и добавя: "Това е нова крачка за "Проекта Корбин".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа