Тереза Мей е уведомила Меркел и Оланд, че се нуждае от време преди преговорите с ЕС

Тереза Мей е уведомила Меркел и Оланд, че се нуждае от време преди преговорите с ЕС

Новоназначеният британски премиер Тереза Мей е казала на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд в телефонни разговори днес, че нейното правителство се нуждае от време, преди да започне преговори за излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Мей е разговаряла с тях, както и с премиера на Ирландия Енда Кени, часове след като пое премиерския пост от Дейвид Камерън, който подаде оставка след референдума от 23 юни за британското членство в Евросъюза.

"В тези разговори премиерът подчерта ангажимента си да изпълни волята на британския народ за излизане от ЕС, - каза говорителка на Мей. - Премиерът обясни, че ние се нуждаем от известно време, за да се подготвим за тези преговори, и изрази надежда, че те ще се водят в конструктивен и позитивен дух".

По-рано снощи президентът на Франция Франсоа Оланд позвъни на Тереза Мей, като я поздрави с назначаването ѝ за премиер и я призова бързо да започне преговорите за изтеглянето на Великобритания от ЕС, съобщи Елисейският дворец. Двамата се договориха да работят активно за развитието на топлите отношения, свързващи двете страни във всички области, се казва в съобщението. 

Споделяне

Още от Свят