Тереза Мей губи подкрепа за варианта за Брекзит без споразумение

Тереза Мей губи подкрепа за варианта за Брекзит без споразумение

Британският премиер Тереза Мей губи подкрепата в кабинета за намерението си да прибегне до варианта "Брекзит без споразумение", в случай че ЕС отхвърли предложенията за условията на излизането, станали известни като плана "Чекърс". Това пише вестник "Таймс", като се позова на свои източници, предаде Ройтерс.

Министри от кабинета, сред които този по въпросите на Брекзит Доминик Рааб, на външните работи Джереми Хънт, на околната среда Майкъл Гоув и на вътрешните работи Саджид Джавид разчитат на това да попречат на Мей да вкара Великобритания в Брекзит без споразумение с ЕС, пише "Таймс".

Тези министри искат британският премиер да обмисли варианта за споразумение за свободна търговия с ЕС по канадски модел, в случай че съюзът отхвърли отново плана "Чекърс" на срещата си на върха на 18 октомври.

С това те ѝ дават План Б, пише "Таймс".

Безпокойствата по въпроса назряха, след като Мей заяви, че би предпочела Брекзит без споразумение пред сегашните предложения на ЕС. Тя подчерта, че Великобритания иска да види контрапредложения от съюза, за да бъде постигнат напредък в преговорите за Брекзит.

Очаква се водачът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин да предупреди главния преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние за опасностите от варианта Обединеното кралство да излезе от съюза без споразумение.

Вчера Корбин каза, че лейбъристите ще гласуват срещу споразумение за Брекзит на основата на предложенията на премиера Тереза Мей. Това беше най-категоричното предупреждение досега към министър-председателя, чийто план за напускането на съюза виси на косъм, отбелязва Ройтерс.

"При положение че остават само броени седмици време, е ясно, че преговорите за Брекзит между Обединеното кралство и ЕС се намират в опасно състояние. Времето изтича и компаниите губят търпение поради липсата на яснота от правителството", заяви Корбин преди срещата си с Барние.

Той добави, че ще изложи позицията на партията си как да се излезе от сегашната безизходица в преговорите.

Корбин и преди се е срещал с Барние, за да обсъждат Брекзит. При един от случаите му подари фланелка на английския футболен клуб Арсенал. Мей заяви, че срещите на лейбъристите с представителите на ЕС пречат на усилията ѝ да договори споразумение за Брекзит. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа