Тереза Мей хазартно пропиля мнозинството си, но ще прави кабинет

Великобритания изпадна в политическа нестабилност дни преди началото на преговорите за Брекзит

Хазартният ход на британския министър-председател Тереза Мей със свикването на предсрочни избори драматично се обърна срещу нея, след като стремежът ѝ към "по-силен мандат" за договаряне на Брекзит приключи с унизителна загуба на мнозинство в парламента и постави под въпрос премиерския ѝ пост. Нейната Консервативна партия ще е най-голямата в парламента, но за да може да формира правителство, Мей потърси подкрепата на Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия.

Така след изборите на 8 юни Великобритания се оказа в политическа вихрушка дни преди да започнат преговорите за излизането ѝ от Европейския съюз. Не се изключва възможността и за още едни предсрочни избори, които биха били четвърти поред за 2 години.

След една от най-сензационните изборни нощи в британската история Тереза Мей заяви, че остава на поста си въпреки поражението и ще осъществи успешно Брекзит. Нейният основен съперник - лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин от своя страна я призова да се оттегли, тъй като е загубила "подкрепа и увереност" и заяви, че е готов да формира правителство на малцинството.

Управляващата Консервативна партия загуби 12 места в парламента и ще има 318 депутати в 650 -местния парламент, докато лейбъристите вземат 261 места или с 29 повече отколкото разполагат в момента. Шотландските националисти остават трети с 32 места и понасят сериозна загуба, губейки повече от 20 места в парламента. Либералдемократите ще имат 12 депутати, демократичните юнионисти - 10, а Шин Фейн – 7.

Антиимигрантска и еврофобска Партия за независимост на Обединеното кралство - ЮКИП изгуби единственото си място в парламента и вече няма да е представена в него.

Британските политици и анализатори определиха решението на Мей сама да свика парламентарни избори като "колосална грешка", а предизборната ѝ кампания като "смехотворна". Тя се надяваше да постигне убедителна победа, която да ѝ даде сила и стабилност да наложи обявения от нея твърд курс в преговорите за излизането на Европейския съюз, но постигна обратен резултат, който силно разклати и лидерството ѝ сред консерваторите.

Мей преговаря с юнионистите

В петък следобед Тереза Мей заяви, че ще състави ново правителство и ще проведе преговорите за Брекзит.

"Ще продължим да работим с нашите приятели и съюзници, по-специално от Демократичната юнионистка партия. Двете ни партии са в чудесни отношения от много години и това ми дава увереността, че ще можем да работим заедно в интерес на цяла Великобритания", заяви Мей след кратка среща с кралица Елизабет Втора, от която тя официално поиска разрешение да състави ново правителство.

Тя съобщи, че преговорите за излизането на Великобритания от ЕС ще започнат на 19 юни, както е предвидено.

"Сега ще съставя правителство, което може да даде сигурност и да води Великобритания напред. Това правителство ще преведе страната през критично важния етап на преговорите по Брекзит, които ще започнат след 10 дни", заяви Мей.

Тереза Мей вече преговаря със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която има 10 депутати и съюзът ѝ с консерваторите ще осигури мнозинство на бъдещото правителство от 328 гласа, с два повече от минимално необходимите 326.

Макар да не говори за официална коалиция с ДЮП, Тереза Мей ги назова "приятели и съюзници" и каза, че историческите връзки между двете партии ще осигурят стабилност.

Съюз на разнородни интереси

Председателката на ДЮП Арлийн Фостър даде да се разбере, че не съществува официално споразумение между нейната партия и консерваторите, но ще преговаря за подкрепа на ново правителство на Мей: "Премиерът разговаря с мен тази сутрин и ще обсъдим с консерваторите как може да се осигури стабилност на нацията ни в този момент на голямо предизвикателство".

Тереза Мей ще оглави съюз на твърде несходни интереси. Изненадващата експанзия на торите в Шотландия означава, че в новата им парламентарна група ще участват няколко депутати със силни проевропейски позиции. В същото време ДЮП е категоричен привърженик на излизането от Европейския съюз, независимо, че Северна Ирландия гласува "за" оставането в ЕС на референдума миналия юни.

ДЮП вече изпрати смесени сигнали за лоялността си към Тереза Мей, като Арлийн Фостър допусна, че ще е трудно министър-председателката да остане за дълго на поста, като се има предвид, че в началото на предизборната кампания планираше да се върне в парламента с много по-голямо мнозинство.

Опозицията и някои консерваторите призоваха Тереза Мей да подаде оставка

По време на краткия си брифинг на "Даунинг стрийт" Мей не коментира изборния провал на партията си. В същото време лидерите на трите най-големи опозиционни партии, включително водачът на класиралите се втори лейбъристи Джеръми Корбин, я призоваха да подаде оставка.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия и председател на Шотланската национална партия, заяви, че Мей е загубила "авторитет и доверие", докато лидерът на либералдемократите Тим Фарън каза, че тя би трябвало "да се засрами" и да подаде оставка, "ако има грам самоуважение".

ДЮП не е перфектен идеологически партньор на Консервативната партия, доколкото изповядва доста по-леви позиции за публичните разходи, но пък има твърдолинейни възгледи по социални въпроси като гей браковете и абортите. В същото време обаче ДЮП бурно се противопоставя на Джеръми Корбин, който изрази подкрепа за ирландския национализъм през 1980-те.

Дори и представители на собствената ѝ партия поискаха от Тереза Мей да подаде оставка. Депутатът Анна Саубри заяви, че Мей трябва да преразгледа позицията си, след като е водила "катастрофална" предизборна кампания.

Пазарите с надежда за смекчаване на "твърдия" Брекзит

В първите си реакции пазарите са скептични, че Мей може да управлява ефективно. След рязък спад в четвъртък през нощта, когато прогнозните резултати сочеха, че нито една партия няма да има мнозинство, паундът потъна с 2% под долара и еврото. След като Тереза Мей обяви, че ще прави правителство на малцинството, паундът не падна допълнително, каквито прогнози имаше, но според анализатори това е индикатор за надеждата на пазара от "мек" Брекзит, след като Тереза Мей не получи мандат за "твърд".

Има очаквания, че Мей все пак може да се оттегли и да бъде заменена от политик, който ще е за по-мек вариант на Брекзит.

"В този момент повече от всичко друго тази страна се нуждае от период на стабилност", каза Мей малко по-рано в петък, след като стана ясно, че е преизбрана за депутат от избирателния си окръг Мейдънхийд.

По-късно тя отново подчерта, че партията ѝ е спечелила най-много места в парламента и "ще бъде наше задължение да гарантираме, че ще имаме този период на стабилност и точно това е, което аз ще направя".

Корбин готов за правителство на малцинството

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви амбиция да направи правителство на малцинството, тъй като партията му била ясният победител в свиканите от Мей предсрочни избори.

Той заяви, че преговорите за Брекзит, които се планира да започната на 19 юни, не трябва да бъдат отлагани.

За разлика от Мей, която обяви, че не е готова на компромиси с Брюксел, той коментира, че основният приоритет са работните места и сключването на търговско споразумение с Европа.

Ако Корбин успее да вземе властта с подкрепата на шотландските националисти и либералдемократите, които са яростни противници на Брекзит, бъдещето на страната може да се окаже много различно от това, което планираха консерваторите, и даже може да се стигне до втори референдум, отбелязва Ройтерс.

Мей сама предизвика краха си

Всички британски медии са единодушни в оценката си, че Тереза Мей търпи поражението, което сама си причини, определяйки решението ѝ за предсрочни избори като зле преценен хазартен ход.

Министър-председателката, която влезе в кампанията, обещавайки силно и стабилно лидерство, е на път да потопи страната в период на управленска нестабилност в момент, когато тя се готви за ключови преговори за Брекзит, отбелязва "Файненшъл таймс". В един от коментарите си изданието посочва, че ситуацията на блокаж е "новото нормално" за страната.

Великобритания се насочи тази нощ към нов разнороден парламент без категорично мнозинство след внезапния скок в подкрепата за лейбъристите, който може да изпрати партийния лидер Джереми Корбин на "Даунинг стрийт". Изходът от изборите хвърля Великобритания в политически хаос и дори може да връчи ключовете за "Даунинг стрийт" на г-н Корбин, отбелязва в. "Дейли мейл".

Кой може да наследи Мей?

Ройтерс коментира, че ако Тереза Мей загуби поста си, най-големи шансове да оглавят Консервативната партия имат министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, финансовият министър Филип Хамънд, вътрешната министърка Амбър Ръд и външният министър Борис Джонсън.

Евроскептичният депутат от Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог припомни, че Мей е лидер на партията само от една година. Той изрази надеждата, че неговата партия няма да демонстрира непоследователност сега и няма да преустанови подкрепата си за своята лидерка.

Иън Дънкан Смит, бившият лидер на консерваторите, каза, че сега е важно да има стабилност в страната. Той припомни, че Великобритания трябва да е на първо място и Мей да остане на премиерския пост, за да осигури стабилността.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа