Тереза Мей изглеждала изтощена от битките около Брекзит, разкри Юнкер

ЕК отрече председателят й да е коментирал британския премиер в лоша светлина

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер

Британската министър-председателка Тереза Мей изглеждала изтощена, с дълбоки сенки под очите - това споделил пред свои помощници Жан-Клод Юнкер след вечеря с нея миналата седмица. Това пише германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от Ройтерс.


Според всекидневника Юнкер си обяснявал това изтощение с битките на министър-председателката около Брекзита с министрите от собствената ѝ Консервативна партия.

За момента няма коментар по въпроса от канцеларията на Юнкер, чиято политика е да не коментира изнесена от медиите информация от срещи.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" писа, че Мей, която преди седмица има работна вечеря в Брюксел с председателя на Еврокомисията преди срещата на върха на ЕС, се сторила на Юнкер "тревожна, изтощена и обезкуражена".

 

Мей поискала помощ за преодоляване на британските разногласия. Тя дала да се разбере, че у дома приятели и врагове заговорничат зад гърба ѝ да я свалят.

 

Мей казала, че не ѝ е останало поле за маневриране и европейците трябва да ѝ осигурят такова, посочва вестникът.

"Лицето и видът на Мей говореха красноречиво. Тя имаше дълбоки кръгове под очите и изглеждаше така, сякаш не е мигнала", казал по-късно Юнкер на колегите си.

 

Мей се усмихва пред фотоапаратите и камерите, но някак насила, не както преди, когато не веднъж се е смяла от сърце. Сега Мей се нуждае от цялата си издръжливост, за да не изгуби самоувереността си, добавил Юнкер.

 

ЕК отрече Юнкер да е коментирал Мей в лоша светлина

Говорител на Европейската комисия заяви в понеделник, че днес прави изключение от правилото и ще коментира слухове. Той използва този повод, за да отрече приписваните на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер оценки за състоянието на британския премиер Тереза Мей, предава БТА от Брюксел.

Някои хора обичат да ни посочват, за да преследват личните си политически цели или да подкопаят преговорната ни позиция. Бихме искали да ни оставят на спокойствие. Имаме много работа и нямаме време за клюки. Председателят на комисията никога не е използвал подобни думи, никога не е казвал нещо подобно, никога не сме искали да наказваме с преговорите за напускането на Великобритания, работим за честна сделка с Лондон, обобщи говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?