Тереза Мей: Излизането на Великобритания от ЕС ще навреди на британската икономика

Тереза Мей: Излизането на Великобритания от ЕС ще навреди на британската икономика

Британската икономика ще пострада от решението за напускане на EС въпреки наличието на икономически данни, че отражението няма да е толкова сериозно, колкото предвиждат някои. Това заяви британският премиер Тереза Мей на път към Китай за участие в срещата на върха на Г-20, предаде "Ройтерс". По думите ѝ предстоят трудни времена за Великобритания.

Видяхме, че данните дават противоречиви сигнали за ситуацията в икономиката в настоящия момент. Смятам, че тя реагира по-добре, отколкото някои предсказваха след референдума, но аз ще бъда честна и няма да лъжа, че всичко върви добре, каза Мей.

За срещата на върха британският премиер е придружаван от шефа на "Банк ъф Ингланд" (Bank of England) Марк Карни и от министъра на финансите Филип Хамънд, който се обяви за фискален стимул за опазване на растежа.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви на обща пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че няма да се водят преговори с Великобритания по условията за излизането ѝ от Европейския съюз, преди Лондон официално да задейства член 50 от Лисабонския договор и да започне процеса на напускане, предаде "Асошиейтед прес".

Предварителни преговори не са в интерес на оставащите в ЕС 27 страни, заяви Туск.

"Трябва да защитаваме интересите на членовете на ЕС, които искат да останат заедно, а не на онези, които искат да напуснат съюза", каза той.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?