Тереза Мей към парламента: Покажете на ЕС каква сделка за Брекзит искате

Тереза Мей говори в британския парламент

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че гласуването в Камарата на общините е шанс да се тегли черта на разногласията, които попречиха на парламента да одобри споразумението за Брекзит, и възможност законодателите да покажат на Европейския съюз какво искат, предаде Ройтерс във вторник.

"Приемам, че тази Камара (на общините) не иска споразумението, която ѝ предложих в съществуващия му вид. Гласуването беше категорично и аз се вслушах. Светът вече знае какво не иска тази Камара. Днес трябва да отправим недвусмислено послание какво искаме", каза Мей.

Мисля, че от страна на ЕС има желание за постигане на сделка с Обединеното кралство, но това, което те заявиха ясно, след като парламентът не одобри договореното споразумение, е че искат да знаят какво всъщност иска Великобритания, отбеляза тя.

Министър-председателката призова депутатите да ѝ предоставят възможно най-еднозначните пълномощия да се върне в Брюксел за допълните.kr преговори по сделката за Брекзит.

Мей отбеляза, че иска да предоговори постигнатата с ЕС сделка за раздялата, за да осигури "съществени" промени, въпреки че това вероятно ще срещне остра съпротива от страна на блока.

"Говоря не за нова размяна на писма, а за съществена и законово обвързваща промяна в споразумението за оттегляне", каза пред парламента тя. "Да се договори такава промяна няма да е лесно. Това ще означава ново отваряне на споразумението - стъпка, която, доколкото знам, европейските ни партньори не одобряват особено", допълни министър-председателката.

Повторение безкрай

Мей потвърди, че след днешното гласуване възнамерява да внесе сделката с ЕС за разглеждане в парламента на 13 февруари. Ако това по някакви причини не стане или депутатите отново откажат да я подкрепят, на следващия ден тя отново ще предложи на депутатите да внесат поправки в законопроекта за Брекзит, което ще рече, че тя ще повтори сегашната процедура, която завършва с гласуването тази вечер.

Водачът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин каза, че според него правителството ще трябва да отсрочи излизането на Великобритания от Евросъюза, тъй като времето за сключване на сделка с Брюксел изтича.

"Каквото и да стане на следващите гласувания, правителството вече неизбежно ще трябва да отмени задействането на член 50, какъвто и да е сценарият", заяви Корбин.

Той каза, че партията му би подкрепила тримесечно отлагане на Брекзита, ако до 26 февруари правителството не успее да постигне одобрена от парламента сделка за напускане.

Неговото педложение обаче не получи достатъчнто подкрепа при гласуването вечерта.

ЕС няма да отвори споразумението за нови преговори

ЕС няма да отвори за нови преговори споразумението за Брекзит с Великобритания, каза пожелал анонимност европейски дипломат.

Няма да отворим отново споразумението за напускане. Какво означава "ново отваряне" е въпрос на тълкувание. Ако става въпрос за нови декларации, уверения или изявления - можем да го направим, но ако тя наистина иска всичко да се преразгледа наново, тогава отговорът е "не", заяви дипломатът.

"Алтернативни спогодби" не се споменават нито в споразумението за напускане, нито в декларацията за бъдещите отношения, по която казахме, че можем да работим, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?