Тереза Мей каза на имигрантите от ЕС, че Лондон иска те да останат

Тереза Мей каза на имигрантите от ЕС, че Лондон иска те да останат

Британският премиер Тереза Мей каза на мигрантите от ЕС във Великобритания: "Искаме вие да останете". Тя обеща, че нито един европейски гражданин, който пребивава законно във Великобритания, няма да бъде призован да напусне страната след нейното излизане от ЕС и заяви, че иска след Брекзит гражданите на ЕС, които са законно във Великобритания, да имат същите права като британците, предаде Ройтерс в Понеделник.

В реч в парламента Мей представи в детайли плана си, целящ да успокои европейските имигранти, разтревожени за бъдещето си във Великобритания след Брекзит.

Министър-председателката каза, че онези граждани на ЕС, които са влезли законно във Великобритания преди определена дата, която ще бъде договорена в бъдещите преговори, ще могат да останат в страната и да кандидатстват за постоянно пребиваване и за всички произтичащи от това права.

Искам да успокоя хората, че според този план нито един европейски гражданин, който сега се намира във Великобритания законно, няма да бъде помолен да напусне страната в момента, в който тя излезе от ЕС. Искам вие (европейските граждани във Великобритания) да останете", заяви Мей, цитирана от Ройтерс.

Тя подчерта, че гражданите на ЕС, които пребивават не по-малко от пет години във Великобритания, ще получат същите права като британските поданици. А тези гражданите на ЕС, които се намират в страната по-малко от пет години, ще могат да останат още пет и за това време да получат право на пребиваване.

Мей увери, че Брекзитът няма да доведе до разделяне на семейства. Но тя допълни, че за гражданите на ЕС във Великобритания ще са в сила същите ограничения, които са в сила и за британските поданици, ако те поискат техни роднини, които са с чужда националност да се присъединят към тях във Великобритания след Брекзит, освен ако не бъдат договорени други
правила по въпроса, предаде Ройтерс.

Мей каза, че членовете на семействата на законно пребиваващи във Великобритания европейски граждани, които пристигнат в страната преди установената конкретна дата, ще могат да кандидатстват за така наречения статут на уседналост (settled status).

Премиерката обеща да запази свободите на ирландските граждани във Великобритания.

Мей заяви, че Лондон ще се стреми да защити правото на британците, живеещи в страни членки от ЕС, да получават пенсия от британската държава.

Тя каза, че иска правата на работниците от страни от ЕС във Великобритания да бъдат защитени в ерата след Брекзит и увери, че не иска да използва въпроса за правата на европейските граждани като разменна монета в преговорите за напускане на ЕС. Британците, живеещи в страни членки, трябва да имат същите права като европейците, живеещи във Великобритания.

Във Великобритания има 3,2 милиона граждани на ЕС, които от референдума за Брекзит през миналата година се притесняват за съдбата си и бъдещето си в тази страна.

Смята се, че датата, за която Мей говори, може да е в периода между март 2017 г., когато тя официално задейства член 50 от европейския договор за напускане на ЕС, и март 2019 г., когато на теория Великобритания би трябвало да напусне ЕС след двугодишни преговори, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?