Тереза Мей може да изгуби мнозинството си след изборите на 8 юни

Темата за Брекзит отстъпва място на вътрешните проблеми и тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата във Великобритания Консервативна партия може да загуби около 20 места, а с това и мнозинството си в парламента на предсрочните избори, които ще се състоят след една седмица - на 8 юни. Това е изненадващата прогноза в социологическо проучване на агенция ЮГов, направено по поръчка на вестник "Таймс", цитиран от ДПА.

Такъв изход ще срине плановете на премиерката Тереза Мей да увеличи броя на депутатите си, което да я постави в по-силна позиция да осъществи своя план за Брекзит, отбелязва британският всекидневник.

Според анкетата най-голямата опозиционна партия - Лейбъристката, се очаква да добави около 30 нови депутатски места към актива си.

Това е първата анкета, базирана на проучвания по отделните избирателни окръзи, вместо на националното разпределение на гласовете. При тази прогноза на консерваторите няма да им достигнат 16 места за мнозинство в Камарата на общините.

"Главната прогноза, направена по този модел, който допуска грешка в широки граници, вещае катастрофален изход за Тереза Мей, която насрочи изборите, когато анкетите ѝ предричаха убедителна победа", отбелязва "Таймс".

Подкрепата за нея изглежда се стопи след лошото посрещане от обществеността на партийния предизборен манифест, включително и на плановете на торите по-възрастните избиратели да си плащат за социалните грижи, добавя вестникът.

Така страната би се оказала в състояние на т.нар. "висящ парламент", при който нито една партия няма да има абсолютно мнозинство от 326 гласа от общо 650, необходимо за съставяне на правителство. Според модела на ЮГов консерваторите могат да получат 310 места (до разпускането на парламента те имаха 330), а лейбъристите ще увеличат депутатите си от 229 до 257. Очаква се Шотландската народна партия да има 50 депутати, а проевропейските либерални демократи - 10.

И други неотдавнашни анкети сочеха, че лейбъристите топят изоставането си от торите, но не така драматично, както е според прогнозата на ЮГов. Проучване от края на април сочеше преднина от 20 процента за консерваторите пред лейбъристите. Някои последни сондажи свеждат тази разлика до 5-6 процента.

Преди изборите темата за Брекзит отстъпва място на вътрешни проблеми

Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, което направи Тереза Мей министър-председател и стана причина лидерката на Консервативната партия да свика парламентарни избори след по-малко от година начело на властта.

Но тази разединителна тема не стана доминираща в предизборната кампания, както мнозина в страната очакваха. Дори и преди бомбения атентат в концертната зала в Манчестър на 22 май, която спря кампанията за няколко дни и изведе на челен план темите за сигурността, избирателите проявяваха силно желание да се обсъждат и други теми, отбелязва в сряда Асошиейтед прес.

"За Брекзита не се говори толкова много, колкото си мислех, казва пред агенцията Кейр Стармър, говорител по темата за главната опозиционна Лейбъристка партия, който се бори да запази депутатското си място в северен лондонски квартал. - Много повече се говори за това в каква Великобритания искаме да живеем, отколкото за Брекзит."

Мей стана премиер след като на референдума през юни 2016 г. британците гласуваха за излизане от ЕС, което свали от власт нейния предшественик Дейвид Камерън. Тя свика извънредни парламентарни избори на 8 юни - 3 години предсрочно, с аргумента, че по-голямо мнозинство за нейната Консервативна партия ще засили позициите на Великобритания в преговорите за развода с останалите 27 страни членки на ЕС.

Мей започна кампанията, насърчена от анкетите, който ѝ даваха двуцифрена преднина над главната опозиционна Лейбъристка партия. Но разликата постепенно се сви, след като вниманието на избирателите се пренасочи от Брекзита към вътрешни проблеми като образованието, здравеопазването и последиците от правителственото орязване на разходите.

Брекзит мина на заден план частично заради трагедията в Манчестър, при която загинаха 22-ма души, ранени бяха близо 120, а през страната премина вълна от скръб. Но това се дължи и на погрешните ходове на Консервативната партия по социалната политика, включително и на представянето на предизборната ѝ платформа, която успя да отчужди по-възрастните избиратели, които обикновено са сред най-заклетите привърженици на партията.

Консерваторите предложиха промяна на начина, по който пенсионерите заплащат за дългосрочни социални грижи - политика, на която опозицията бързо лепна етикета "данък деменция". Мей се оказа принудена на даде частичен и унизителен заден ход, но продължи да се оплита в обясненията си, когато бе притисната по въпроса по време на прякото ѝ телевизионно интервю в понеделник.

Мей е решена да върна темата за Брекзита обратно в центъра на кампанията, която навлиза в последната си седмица, отбелязва Асошиейтед прес. Тя твърди, че е единственият политически лидер, който има достатъчно твърдост да се изправи срещу ЕС в преговорите за" развода", и се опитва да представи лейбъристкия лидер Джереми Корбин като твърдоглав социалист, на когото му липсва гръбнак да защити интересите на Великобритания.

"Наясно съм с указанията, които съм получила, с онова, което трябва да бъде направено, и съм готова да се заема с тази работа от първия ден, докато Корбин няма нито вярата, нито волята, нито пък план как да успее при Брекзита", каза Мей пред привърженици на консерваторите в Централна Англия във вторник.

Проблемът е, че нито Мей, нито нейните опоненти могат да артикулират какво означава "да успеят при Брекзита". Ще има ли свободна търговия между Великобритания и ЕС? Ще могат ли британските граждани да продължат да живеят в ЕС, а европейците - в Обединеното кралство? Всичко това и още много неща предстои да бъдат договорени в преговорите между Лондон и останалите страни от ЕС, започващи на 19 юни.

"Много малко неща могат да се кажат за Брекзита, - казва пред АП Виктория Ханимън, лекторка по политически науки в Университета на Лийдс. - Това е много мътен термин, само скелет без никаква субстанция върху него. В момента това е просто един лозунг."

Фактор, според някои анализатори, е и умората на избирателите от темата за Брекзит. Почти половината от гласоподавателите - 48 процента - подкрепиха оставането (в ЕС) на референдума м.г., но оттогава много от тях се примириха с напускането. Джо Туаймън, шеф на отдела за политически и социални изследвания на социологическата агенция ЮГов, констатира, че сега "по-малко от една четвърт от хората фактически смятат, че трябва да променим това решение".

Това може да обясни защо твърдо проевропейската Либералнодемократическа партия не успява да постигне пробив сред електората, макар че е единствената, която настоява за нов референдум относно Брекзит, който може да промени решението за напускане. Сега тя има само девет депутати в 650-местната Камара на общините, но се надяваше да класира много повече чрез гласовете на избирателите, подкрепящи ЕС. Засега има малко признаци това да се случи.

В същото време евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), която изигра главна роля за това Великобритания да тръгне към излизане от ЕС, сега е в състояние на разпад. Единственият ѝ депутат я напусна и се завърна при консерваторите. В местните избори този месец ЮКИП изгуби 145 места в общинските съвети и спечели само едно, след като избирателите, подкрепили Брекзита, се завърнаха към традиционните си партии. "Ние сме жертви на собствения си успех", каза лидерът ѝ Пол Нътъл.

"Повечето от онези, които гласуваха за ЮКИП през 2015 г., сега очевидно "бягат" при Тереза Мей и Консервативната партия", каза Матю Гудуин, професор политолог от Университета на Кент. Това е една от причините, поради които Мей така силно желае да държи темата за Брекзит на преден план в умовете на избирателите.

За много избиратели обаче разводът с ЕС е повече досадно безпокойство, отколкото решаващ фактор в изборите през 2017 г. "Това не е голям въпрос, но според много хора Брекзитът ще се отрази на бизнеса, - каза Джубел Ахмед - привърженик на лейбъристите в Лондон. Все още нищо не е започнало и много хора се притесняват какво може да се случи занапред."

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?