Тереза Мей: Обществеността не бива да се тревожи от запасяването с лекарства

Тереза Мей: Обществеността не бива да се тревожи от запасяването с лекарства

Британският премиер Тереза Мей заяви, че обществеността трябва да е по-скоро спокойна, а не разтревожена от плановете на правителството за запасяване с лекарства и кръвни продукти преди възможен Брекзит без сделка, предаде Ройтерс.

Само осем месеца преди планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз няма особена яснота как ще протича търговията, а Мей, която се мъчи да се справи с бунт сред съпартийците си консерватори, продължава да се опитва да сключи споразумение със съюза.

Запитана в интервю за програма "5 Нюз" дали правителството складира лекарства, Мей отговори, че вместо да безпокои хората, извършващата се подготовката трябва по-скоро да ги прави по-спокойни.

"Вярно е, че казваме това, защото не знаем какъв ще е изходът (от преговорите за Брекзит). Смятаме, че той ще е благоприятен и работим за такъв изход, но нека бъдем подготвени за всякакви варианти", каза министър-председателката.

Привържениците на Брекзит твърдят, че зачестилите предупреждения на правителството за възможно излизане от ЕС без сделка, включително подготвянето за запасяване със стоки, са опит за наплашване на хората, за да подкрепят плановете на Мей.

Във вторник отговарящият за Брекзит министър Доминик Рааб заяви, че правителството ще гарантира наличие на адекватни запаси с храни в случай, че не се сключи споразумение. Той не съобщи подробности, но обясни, че е погрешно да се твърди, че правителството извършва запасяване.

Споделяне

Още от Европа