Тереза Мей обвини Русия в кибершпионаж

"Знаем какво правите. Няма да успеете", каза министър-председателят на Великобритания

Тереза Мей обвини Русия в кибершпионаж

Сделката за Брекзит ще защитава Великобритания от руска агресия. Това каза британският премиер Тереза Мей. В най-острата си критика спрямо Русия до момента тя обвини Москва в кибершпионаж и в намеса във вътрешните работи на други държави.Великобритания не иска да се връща към Студената война с Русия, каза още тя.

“Не искаме да се връщаме към Студената война или да се намираме в състояние на вечно противопоставяне. В същото време, трябва да сме бдителни, но и искаме да си взаимодействаме и именно за това в близките месеци министърът на външните работи ще посети Москва“, казва премиерът на Великобритания.

В същото време обаче, Мей подложила на остра критика политиката, провеждана от руското ръководство по отношение на други страни. "Знаем какво правите. Няма да успеете“, каза Мей по адрес на руските ръководители. Тя остро осъди "незаконното анексиране на Крим от Русия“, подкрепата за сепаратистите в Донбас, "многократното“ нарушаване на "въздушното пространство на няколко европейски страни, кампаниите за "кибершпионаж“, "намесата в изборите“, хакерските атаки срещу датското министерство на отбраната и Бундестага на Германия. "Русия се опитва да превърне информацията в оръжие, разгръщайки своите, ръководени от държавата медии, които да разпространяват фалшиви информации и манипулирани снимки с цел да сеят разкол в Запада и да подкопават нашите институции“, цитира АФП думите на Мей.

"Великобритания ще направи необходимото, за да се защити и ще работи със своите съюзници, за да направят същото“, добави тя. Сред необходимите мерки тя посочи "реформа в НАТО, за да може по-добре да противостои на враждебните действия на Русия“, "засилване на военната и икономическата подкрепа на Великобритания за Украйна и засилване на политиката на Великобритания по отношение на киберсигурността“. Много от нас гледаха на постсъветска Русия с надежда, защото ние знаем, че една силна и процъфтяваща Русия, която играе по правилата, ще отговаря на интересите на Великобритания, Европа и света“, казва Мей.

В качеството си на постоянен член на СС на ООН, Русия има възможност да играе важна роля в укрепването на международната стабилност и е отговорна за това. Русия може, и аз се надявам, някога тя да избере друг път“, каза Мей. В същото време тя предупреди, че докато това не стане, "ние ще действаме заедно, за да защитаваме нашите интереси и международния ред, от който те зависят“.

В същото време испански министри обявиха, че според Мадрид базирани в Русия групировки са използвали социалните медии, за да повлияят на общественото мнение в полза на референдума за независимост на Каталуния и с цел да дестабилизират Испания, предава БНР. Министрите на отбраната и въшните работи заявили, че имат доказателства, че държавни и частни руски организации, както и групировки от Венецуела са използвали "Туитър", "Фейсбук" и други сайтове. Те са лобирали за сепаратистката кауза, за да наклонят общественото мнение преди референдума за независимост на 1-ви октомври, добавя Националното радио.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят