Тереза Мей опита да успокои европейските си съюзници

Тереза Мей, сн: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей публикува статия в днешните броеве на седем европейски вестника, в която излага възгледите си за развода между Обединеното кралство и Европейския съюз, съобщи Франс прес.

Тя избра за целта ирландския вестник "Айриш таймс", полския "Жечпосполита", шведския "Дагенс нюхетер", испанския "Паис", италианския "Република", френския "Паризиен" и германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Мей за пореден път заявяа, че Обединеното кралство напуска ЕС, но не и Европа. "Искам да уверя, че това решение по никакъв начин не означава отхвърляне на общите ни ценности като европейци", пише тя. "Нито е опит да се навреди на ЕС", посочва тя и допълва, че страната ѝ иска "Европейският съюз да успее и да просперира".

Мей говори за необходимост от "възможно най-тясно сътрудничество в областта на сигурността", защото европейците и британците "са изправени пред едни и същи заплахи като тероризма и екстремизма".

Накрая тя уверява, че иска час по-скоро да бъде уреден въпросът с гарантирането на правата на европейските граждани на острова и британските граждани, живеещи в страните членки на ЕС.

Същевременно говорител на премиера каза пред репортери в четвъртък, че европейските лидери са реагирали положително на тона в писмото на Тереза Мей, с което официално бе заявено намерението за излизане от ЕС. Според думите му британският премиер е разговаряла с председателя на Европейския парламент, както и с лидерите на Ирландия, Полша, Италия, Франция и Испания, след като вчера Обединеното кралство официално задейства процедурата за напускане на съюза.

"Те показаха добро и градивно отношение", каза той пред репортерите, коментирайки проведените разговори.

Френският президент Франсоа Оланд обаче е попарил една от основните тези на Тереза Мей - че преговорите за условията на напускане на блока могат да се водят едновременно с преговорите за бъдещите отношения с ЕС, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор Оланд каза на Мей, че преговорите трябва да се водят "по ясен и конструктивен начин, да разсеят всички неясноти и да са в пълно съответствие с правилата и интересите на 27-членния ЕС", съобщи в комюнике Елисейският дворец.

"Президентът посочи, че преговорите трябва да са първо за условията по оттеглянето, да се решат най-вече въпросите за правата на гражданите и задълженията, произтичащи от ангажиментите, поети от Обединеното кралство". "В зависимост от постигнатия напредък, можем да започнем дискусии по рамките на бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз", каза той.

Споделяне

Още от Европа