Тереза Мей отложи вота, сделката за Брекзит в неизвестност

Съдът на ЕС: Великобритания може да се откаже да напуска ЕС

Британската премиерка Тереза Мей отложи планираното за вторник решително гласуване по споразумението за излизане на Великобритания от ЕС заради острата съпротива срещу договорената от нея сделка. 
 
"Ясно е, че въпреки наличието на широка подкрепа за много ключови аспекти от споразумението, остават повсеместни и дълбоки опасения по един въпрос - предпазният механизъм за Северна Ирландия. Затова ще отложим насроченото за утре гласуване, за да не разделяме парламента в този момент", каза Мей, цитирана от Асошиейтед прес. 
 
Тя за пореден път заяви, че това споразумение с ЕС е "най-доброто постижимо чрез преговори" и коментира, че всяко споразумение за Брекзит би изисквало компромис. А после директно попита дали този парламент наистина иска да има Брекзит и дали депутатите не желаят да отворят отново болезненото политическо разделение в страната, поставяйки под въпрос вота на британския народ от 2016 г. за излизане от Европейския съюз.
 
По-рано през деня тя свика съвещание на правителството за следващите стъпки в процеса за Брекзит. По програма парламентът трябваше да гласува утре дали приема или отхвърля споразумението за Брекзит с Брюксел и прогнозите бяха за голямо поражение на Мей.
 
Според различни източници, ако сделката беше подложена на гласуване, загубата на Мей е щяла да се измерва с трицифрено число. Повече от 100 депутати от Консервативната партия също нямало да подкрепят споразумението.
"Ако бъде гласувана утре, сделката ще бъде отхвърлена… затова ще отложим утрешното гласуване”, призна Мей пред парламента.
 
Речта ѝ бе прекъсвана неколкократно от смях и възгласи от страна на депутатите.
 
Според британския "Гардиън" гласуването може да се проведе следващата седмица или дори през януари.
 
В понеделник лирата достигна най-ниското си равнище от 18 месеца насам, а Европейската комисия категорично потвърди, че няма да преговаря повече с Лондон за напускането. 
 
ЕК не е готова за още преговори 
 
Според Брюксел постигнатата сделка е възможно най-добрата.
 
"Двайсет и седемте страни членки на Европейския съюз нямат намерение да предоговорят постигнатото с Великобритания споразумение за нейното излизане от ЕС. Споразумението, поставено на масата на 25 ноември, е най-доброто и е единственото възможно. И дума не може да става за предоговаряне", каза зам.-говорителката на Европейската комисия Мина Андреева в понеделник.
 
В британските медии се появи информация, че планът на Мей е при загуба да вкара отново споразумението в парламента само няколко дни по-късно. През това време тя се надява да договори с ЕС някакви дребни отстъпки, въпреки че от Брюксел показаха, че не са готови за това.
 
Ако поражението обаче наистина е с трицифрено число, този план трудно би се реализирал.
 
Евентуалното отхвърляне на сделката може да доведе развода между Обединеното кралство и Европейския съюз до хаос, като възможните варианти са Брекзит без сделка, нов референдум или ново предоговаряне на споразумението.
 
Крайният срок за гласуване в парламента е 21 януари, а Великобритания трябва да излезе от ЕС в края на март.
 
Лондон се подготвя за Брекзит без сделка 
 
Тереза Мей каза пред парламента, че правителството засилва подготовката си за Брекзит без сделка, предаде Асошиейтед прес.
 
Мей заяви, че правителството трябва да бъде подготвено за възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка.
 
"Докато не успяваме да постигнем съгласие за сделка, опасността от вариант "без сделка" се увеличава", заяви Мей.
 
Тя посочи, че ще поиска "уверения" от лидерите на страните от Европейския съюз за споразумението за излизане на Великобритания от него. 
 
"Ще отида да видя моите колеги в други държави-членки... Ще обсъдя ясните опасения, изразени от парламента", каза Мей и допълни, че ще се стреми "да осигури допълнителни гаранции" за сделката.
 
Очаква се Мей да направи последен опит за спечелване на отстъпки от лидерите на Европейския съюз в рамките на срещата на високо равнище в Брюксел, която ще се проведе на 13 и 14 декември. 
 
Великобритания може да се откаже от Брекзит
 
В понеделник сутринта Съдът на ЕС постанови, че британското правителство може да реши едностранно да отмени Брекзит без да се консултира с другите страни членки на Европейския съюз.
 
Решението бе приветствано от противниците на излизането на Великобритания от съюза.

Извънредното тълкувателно решение на Съда на ЕС, публикувано само ден преди гласуването в британския парламент за постигнатото от премиерката Тереза Мей споразумение за Брекзит, гласи, че "Великобритания има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерение за напускане на ЕС".

Решението следва становището на генералния адвокат на Съда на ЕС.

Това засили надеждите на противниците на Брекзит за произвеждане на нов референдум, който да попречи на оттеглянето на Великобритания от съюза, предвидено за 29 март 2019 година, отбелязва Ройтерс.

Мей е изправена пред силна опозиция срещу предложеното от нея споразумение за Брекзит и мнозина очакват то да бъде отхвърлено от британския парламент, което ще доведе до нови напрегнати преговори с ЕС. Очаква се в четвъртък британската министър-председателка да присъства на среща на лидерите в Брюксел.

Алин Смит, евродепутат от Шотландската национална партия и противник на Брекзит, който бе сред онези, сезирали Съда на Европейския съюз да се произнесе по тълкуването на чл. 50 от Лисабонския договор - каза, че "днешното решение изпраща ясно послание на британските депутати преди гласуването утре, че има изход от тази криза".

"Светлина в края на тунела за икономиката, за работните места и за позицията на Великобритания на световната сцена. Сега всичко зависи от Великобритания", каза той.

"Ако Великобритания реши да промени позицията си по Брекзита, отмяната на чл. 50 е вариант и европейската страна ще трябва да направи всичко по силите си да приветства Великобритания с отворени обятия", добави шотландският евродепутат.

Съдът на ЕС заяви, че в случай на отказ от Брекзит, Великобритания ще остане част от съюза без промяна на условията на членството ѝ, отбелязва Ройтерс.

Сделката на Мей не среща подкрепа

Споразумението за развода, плод на 17 месеца трудни преговори, е представено от Мей като "най-доброто възможно", но засега то не събира достатъчно подкрепа.

Текстът предизвиква враждебност у депутати от всички политически сили - опозиционната Лейбъристка партия, проевропейската партия "Либерални демократи", Шотландска национална партия, Демократичната юнионистка партия, северноирландския съюзник на Мей, както и десетки консерватори, привърженици на идеята за твърд Брекзит.

Изправена пред опасността от провал в парламента, Тереза Мей каза, че ако не бъде приет планът ѝ, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, а това ще доведе до сериозни последици за британската икономика.

Тя предупреди дори, че може изобщо да няма Брекзит.

Британската Лейбъристка партия обяви, че нейният лидер Джеръми Корбин е готов да поеме премиерския пост начело на правителство на малцинството още в сряда, ако Тереза Мей загуби гласуването по нейната сделка за Брекзит във вторник в Камарата на общините.

Джон Трикет, член на кабинета в сянка, заяви, че трябва да бъдат проведени нови общи избори, ако Тереза Мей загуби вота.

Тереза Мей е изправена пред битка за лидерския ѝ пост в най-трудната седмица от премиерския ѝ мандат, посочва лондонският "Таймс". 48 депутати от партията на торите заявиха намеренията си да предизвикат състезание за следващ председател на консерваторите, което може да се състои тази седмица.

Коментаторът на лондонския "Гардиън" Джон Харис пише, че в Обединеното кралство от десетилетия тлеят напрежения, но вотът за Брекзит ги накара да експлодират.

Той изтъква, че под повърхността на най-дълбоката политическа криза от 80 години и драмата в Уестминстър, която е на път да достигне върха си, лежат дълбоки различия по отношение на културата и нагласите, които ще са определящи за страната през следващите десетилетия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа