Тереза Мей пак обеща най-големия възможен достъп до европейския пазар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската министър-председателка Тереза Мей каза днес, че ще издейства най-големия възможен достъп до европейския пазар за Великобритания след излизането ѝ от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"В хода на преговорите за излизане от Европейския съюз ние ще гарантираме, че нашата страна ще получи най-добрия възможен достъп до европейския пазар", каза Мей пред парламента. "Хората искат това и ние искаме да им дадем точно това". Министър-председателката обеща да осигури добра сделка за британския бизнес в преговорите за излизане от ЕС.

Волята на британците за напускане на ЕС е очевидно воля да си върнат контрола над имиграцията, каза тя. "Правителството е съвсем наясно, че вотът на 23 юни беше вот, с който да си гарантираме контрол над движението на хора от ЕС във Великобритания, но ние искаме също най-добрия възможен достъп за бизнеса, за търговия със стоки и услуги и за дейност в европейския пазар. Това ще бъде цел на правителството, за която ще работим амбициозно", каза Тереза Май. "Парламентът ще си казва думата. Ще се водят продължителни преговори в течение на две и повече години - парламентът ще си казва думата по най-различни начини", добави министър-председателката. Освен това тя каза, че проучва възможностите за сключване на търговски споразумения със страните от Общността на нациите.

Германия се надява, че Тереза Мей ще информира лидерите на останалите 27 страни от Европейския съюз на срещата следващите дни за своите планове за излизане на Великобритания от ЕС, съобщи пред Ройтерс висш представител на германското правителство. 27-те страни са единодушни, че не може да се водят преговори за Брекзит преди Великобритания да задейства член 50 от европейския договор за излизане от съюза. "За нас четирите свободи са неделими", подчерта той, имайки предвид свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги в блока, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?