Тереза Мей получи доверие от британския парламент

Тереза Мей получи доверие от британския парламент

Кабинетът на Тереза Мей получи доверието на британския парламент благодарение на подкрепата на ултраконсервативната северноирландска Демократична юнионистка партия, предадоха агенциите.

Депутатите от Камарата на общините одобриха с 323 гласа законодателната програма на Мей, а 309 депутати гласуваха против.

Така на практика Тереза Мей затвърди позицията си на премиер три седмици след предсрочните избори, които свика.

Евентуалното отхвърляне на законодателния план на Мей би било голям и вероятно фатален удар срещу нея, след като администрацията ѝ беше отслабена заради предсрочните избори, на които консерваторите изгубиха мнозинството си в парламента, припомня АП.

Заради крехката подкрепа на властта на правителството министрите бяха принудени часове преди гласуването да обещаят, че ще плащат абортите на жени от Северна Ирландия. Тъй като абортите са забранени в Северна Ирландия, освен ако не е застрашен животът на майката, много жени са принудени да пътуват до други части на страната, но плащат за процедурите.

Лейбъристите призоваха кабинета на Тереза Мей да се откаже от съкращаването на публичните разходи, да отмени лимита за заплащането на държавните служители и в службите за спешна помощ, както и да смекчи условията за "Брекзит", така че да се запази пълния достъп до единния пазар в ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?