Тереза Мей пристигна в Берлин за исторически разговори с Меркел за Брекзит

Тереза Мей пристигна в Берлин за исторически разговори с Меркел за Брекзит

Новият британски премиер Тереза Мей пристигна в Берлин на първото си чуждестранно посещение откакто зае поста. Германският канцлер Ангела Меркел я посрещна в сряда следобед с военни почести, след което започват двустранна среща и работна вечеря, на които ще бъде обсъждано излизането на Великобритания от Европейския съюз – т.нар. Брекзит.

Меркел иска Великобритания да започне преговорите за напускане на ЕС, докато Мей иска да постигне единна британска позиция преди това и да изчака, докато новите отношения с Европа се оформят в неформални разговори. Онлайн изданието на сп. "Икономист" очаква Меркел и Мей да намерят обща база за преговори, тъй като и двете са прагматични и добри в детайлите, а освен това канцлерът на Германия споделя англо-саксонските виждания за отворени пазари.

По-сложната среща е в четвъртък, когато британският премиер пристига в Париж за среща с президента Франсоа Оланд, чието правителство иска твърд курс към спрямо Великобритания.

Преди началото на разговорите Ангела Меркел и Тереза Мей дадоха пресконференция, на която германският канцлер заяви, че посещението на британския премиер е знак за "нашето единство" и че двете държави остават близки, въпреки решението на Великобритания. Имаме сходни ценности, и двете страни сме членки на НАТО, участваме в Г-20 и в Г-7, каза Меркел. По думите ѝ двете страни са работили добре заедно в ЕС и такъв ще е духът на следващите няколко месеца.

Меркел заяви, че преговорите за Брекзит могат да започнат след задействането на чл. 50 от Лисабонския договор. Днес ще говорим за общата ситуация. Но няма да преговаряме, каза още Меркел.

Тереза Мей заяви, че иска "възможно най-близки" икономически отношения с Германия след Брекзит. По думите ѝ двете с Меркел вярват в свободната търговия и искат да осигурят ползи за всеки.

Британският премиер каза също, че иска да засили международното сътрудничество с Германия по въпросите на тероризма и миграцията. За Брекзит каза, че иска "разумно и подредено" напускане на ЕС.

Тереза Мей каза още, че няма да активира чл. 50, докато Великобритания няма ясна преговорна позиция.

На въпрос дали ще жертва търговията, за да получи контрол на имиграцията, британският премиер отговори, че вотът за Брекзит е показал ясно, че хората искат контрол на имиграцията и тя ще се съобрази с това, но в същото време иска и правилна сделка за търговията. Всичко това ще е предмет на дискусии.

На въпрос дали ако Великобритания наложи контрол над имиграцията все още ще им достъп до единния пазар на ЕС, Меркел отвърна, че Великобритания е гласувала да излезе от ЕС, но предстои да се види какви отношения иска да има с ЕС. Меркел напомни, че британският премиер вече не стои на масата на срещите на лидерите на ЕС. Ние трябва да чуем какво иска Великобритания, повтори Меркел. Не можем да дадем отговор на въпрос, който все още не е поставен, допълни тя. По думите ѝ двете с Мей искат да избегнат прекомерни тревоги и разговорите да се водят в дух на приятелство.

Великобритания иска успех. Но останалите 27 страни от ЕС също искат успех, напомни Меркел.

По-рано в сряда Тереза Мей направи и дебюта си на парламентарен контрол, в който за пръв път отговаря на депутатски въпроси в качеството си на министър-председател.

Пред парламента тя повтори, че е ангажирана с излизането на Великобритания от ЕС, след като на проведения през юни референдум мнозинството от британците са гласували за това.

Но макар че страната напуска ЕС, каза тя, "Обединеното кралство не напуска Европа. Аз съм много ясна, Брекзит не значи Брекзит", каза тя.

"Ние ще направим това успех. Това, което трябва да направим в преговорите за сделката е, да гарантираме, че слушаме какво ни казаха хората за необходимостта от контрол на свободното движение. Но ние също така правилната сделка, най-добрата за британския народ сделка за търговията на стоки и услуги", заяви премиерът.

И подчерта, че Великобритания няма да бъде ограничена да се фокусира ексклузивно върху отношенията с европейските си съседи, но вместо това ще гледа да изгради ползотворни връзки в целия свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа