Тереза Мей призова британците да се гордеят с религиозните си свободи

Тереза Мей призова британците да се гордеят с религиозните си свободи

Британският премиер Тереза Мей призова сънародниците си на Коледа да си спомнят за християнското си наследство и да се радват на религиозните си свободи, предаде ДПА.

"Нека се гордеем с християнското си наследство и увереността, която то ни дава, за да гарантираме, че във Великобритания можем да практикуваме вярата си без проблеми и страх", каза тя в коледното си послание, което бе разпространено в събота.

"Нека днес си спомним за тези по света, които са лишени от тези свободи – от християните в някои части на Близкия изток до ужасното преследване на мюсюлманите рохинги", заяви Мей, чийто баща е бил англикански пастор.

За разлика от миналата година, тя не спомена поляризиращия въпрос за излизането на Великобритания от ЕС, който доминираше нейното управление, но призова британците "да са уверени и единни в общите ценности, споделяни от всички тях".

Мей даде висока оценка на работата на службите за спешно реагиране, включително за реакцията им при терористичните атаки в Лондон и Манчестър тази година и пожара в сградата "Гренфел тауър" в британската столица, при който загинаха десетки хора.

Споделяне

Още от Свят