Тереза Мей призова Тръмп да поведат заедно света към нова ера

Тереза Мей призова Тръмп да поведат заедно света към нова ера

"САЩ и Великобритания имат отговорността да възродят специалните трансатлантически отношения в началото на една нова епоха и са длъжни отново заедно да водят в света." Това заяви британският премиер Тереза Мей в четвъртък на среща с конгресмени републиканци във Филаделфия преди първата си среща с американски президент Доналд Тръмп в петък.

Мей нарече началото на мандата на Доналд Тръмп "нова епоха на американско възраждане".

Великобритания, извън ЕС, и САЩ, под ръководството на Тръмп, "имат шанса, всъщност отговорността, да възродят специалните си отношения за тази нова ера", каза британският премиер.

Светът преминава през период на промяна и в отговор двете страни могат или да останат странични наблюдатели, или да използват шанса отново да играят водеща роля в него заедно, както по времето на основаването на ООН, НАТО и други международни организации, подчерта Мей.

Британският премиер призова двете страни да бъдат единни, за да се изправят пред новите предизвикателства - възходът на икономики в Азия, които биха могли "да засенчат" Запада, заплахата от ислямския екстремизъм и агресивността на Русия.

Речта ѝ, която наблюдатели определиха като "ода за специалните отношения между двете страни", бе осеяна с препратки към Уинстън Чърчил, Магна Харта и, разбира се, Роналд Рейгън и Маргарет Тачър.

През по-голямата част от над половинчасовата реч, прекъсвана често от аплодисменти, Мей изразяваше симпатии към възгледите на Тръмп за света. Тя се присъедини към критиката на Тръмп за досегашната външна политика на САЩ.

"Двете страни заедно имаме отговорността да водим, защото когато други настъпват, докато ние отстъпваме, това е лошо за Америка, за Великобритания и за света. Това не може да означава връщане към провалените политики от миналото. Дните, когато Великобритания и Америка се намесваха като суверенни страни в опит за променят света, са приключили", каза Мей.

Великобритания е за силен ЕС и смята НАТО за стожер на глобалната сигурност, допълни Тереза Мей.

Тя похвали ангажираността на Тръмп за борбата против ислямския екстремизъм, но отхвърли идеята му за забрана на имиграцията на мюсюлмани.

"Трябва винаги да внимаваме, да правим разлика между екстремистката идеология на омразата и мирната ислямска религия и стотиците милиони нейни последователи", каза Мей.

Британският премиер призна необходимостта да се работи заедно с Русия за прекратяване на войната в Сирия и предизвика аплодисменти с предупреждението, че Западът трябва да бъде бдителен в подхода си към президента Путин.

Тереза Мей говори за "зловредното влияние" на Иран, но похвали ядреното споразумение.

Тя подчерта задоволството си, че сключването на двустранно търговско споразумение с Великобритания е сред заявените от Тръмп приоритети. Подобно споразумение може да покаже на хората, които се чувстват изключени и изоставени от глобализацията, че пазарите и свободната търговия могат да осигурят по-добра сигурност и работни места, каза Мей.

Британският премиер напомни на републиканците значението на международните институции като ООН и НАТО, омаловажавано многократно от Тръмп. По думите ѝ Обединените нации се нуждаят от реформиране, но остават жизнено важни.

Тя защити също така Международният валутен фонд, Световната банка и НАТО като "крайъгълен камък на защитата на Запада".

Същевременно Мей изтъкна, че и американските съюзници трябва "да внесат своя дял", в унисон с критиките на Тръмп, който смята, че приносът на САЩ за международните организации е непропорционален.

Британският премиер беше критикуван у дома за стремежа към сближаване с един президент, който иска да изтегли САЩ от международни договори и смята, че мъченията на заподозрени терористи за оправдани.

В четвъртък, когато някои репортери на борда на самолета на кралските Военновъздушни сили на път за САЩ намекнаха, че стилът на Тръмп рязко контрастира с нейния по-предпазлив и сдържан подход, тя с със смях отговори: "Нима никога не сте забелязали? Понякога противоположностите се привличат."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?