Тереза Мей: Решението за Брекзит трябва да е практично, а не декларативно

Тереза Мей

Планът на Великобритания за излизане от Европейския съюз трябва да бъде осъществим на практика, а не да съдържа просто декларации, каза в сряда британската министър-председателка Тереза Мей.


"Смятам, че имаме нужда от решение, което да донесе полза на Великобритания, гарантирайки, че ще напуснем ЕС, и да позволи смело да гледаме към бъдещето", заяви Мей пред парламента.


По думите ѝ британското правителство вече преговаря с ЕС за бъдещите отношения въз основа на публикуван миналата седмица политически документ, посочва Ройтерс.


"Споразумението от Чекърс, Бялата книга, са основа за нашите преговори с ЕС и ние вече започнахме тези преговори", каза тя.


Според нея Великобритания трябва ясно да покаже на ЕС, че се готви за резултат от преговорите за Брекзит, при който няма сделка, въпреки че иска да напусне със споразумение.


"Наистина е необходимо да гарантираме, че правим тези приготовления, като същевременно преговаряме с ЕС сделка . . . ЕС не трябва да се съмнява, че правим тези приготовления", каза Мей.


Министър-председателката защити плана си за Брекзит, след като опозиционни депутати и някои консервативни парламентаристи заявиха, че тя е "отстъпила" пред евроскептиците в своята партия, отбелязва ДПА.


В парламента днес тя беше подложена на натиск от евроскептични консерватори.
Подкрепящата излизането на Великобритания от ЕС консервативна депутатка Андреа Дженкинс попита Мей: "В кой момент беше решено, че Брекзит означава Оставане?"


Министър-председателката отговори, че "Брекзит продължава да означава Брекзит".


Депутатът от Шотландската национална партия Иън Блекфорд заяви, че Мей е "отстъпила пред своите десни поддръжници на Брекзита", поставяйки "тесните партийни интереси" над благополучието на страната.


Той я призова да се стреми към удължаване на двегодишното ограничение за преговорите за Брекзит.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?