Тереза Мей ще обяви промени в кабинета си

Тереза Мей

Очаква се британската премиерка Тереза Мей да извърши в понеделник промени в правителството след принудителната оставка на вицепремиера Деймиън Грийн малко преди Коледа, след като той призна, че е излъгал за откриването на порнографски снимки на компютъра му, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Оттеглянето на Деймиън Грийн преди Коледа означава, че трябва да се направят промени и ще ги направя", заяви Мей пред БББС. Депутат от Лейбъристката партия увери АФП, че смяната на министри ще се състои утре. Говорител на правителството отказа да отрече таз информация.

Очаква се основните членове на правителството, включително министрите на финансите, вътрешните и външните работи и за Брекзита да запазят функциите си. Възможно е министърът на здравеопазването Джереми Хънт да бъде повишен до вицепремиер, за да замени Грийн. Но много британски коментатори отбелязаха, че неговата номинация трябва да бъде забавена, предвид кризата, обхванала здравната система посред изключително суровата зима.

Възможно е да загубят постовете си министрите на образованието и икономиката, министърът без портфейл Патрик Маклохлин, който е и председател на Консервативната партия, както и лидерката на Камарата на общините, консерваторката Андреа Ледсъм.

Очаква се Мей да издигне по-млади министри.

Споделяне

Още от Свят