Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тереза Мей ще опита да умилостиви Европейския съвет с отстъпки за Брекзита

Лидерите на съюза обаче едва ли ще дадат зелена светлина за преминаване на преговорите към въпроса за бъдещите отношения с Великобритания

0 коментара
Ангела Меркел, Тереза Мей и Еманюел Макрон преди началото на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък, сн. EPA/БГНЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз се събраха в четвъртък за двудневно заседание в Брюксел. Предстои тази вечер Европейският съвет да обсъди, свързани с миграцията, както и отношенията с Турция, Иран и Северна Корея.

 

Вероятно най-очаквано от дневния ред на заседанието обаче е насроченото за утре обсъждане на хода на преговорите за напускането на Великобритания. Заради становището на ЕК, че досега няма достатъчен напредък, не се очаква държавните и правителствените ръководители да упълномощят комисията да продължи преговорите с въпроса за бъдещите отношения с Великобритания. Нещо за което Лондон настоява силно.

 

За да постигне тази цел британският премиер изглежда ще се опита да обещае отстъпки. Осведомителните агенции предават, че Тереза Мей ще произнесе още днес на заседанието на Европейския съвет реч, в която ще обещае на трите милиона граждани на ЕС, пребиваващи на Острова, възможно най-добрите условия след Брекзита.


Според предварително разпространения текст на речта тя ще каже: "Гражданите на ЕС, които устроиха живота си в Обединеното кралство имат голям принос за нашата страна. И ние искаме те и техните семейства да останат. Не мога да бъда пой-ясна: гражданите на ЕС, живеещи законно в Обединеното кралство днес, ще могат да останат".

 

Мей ще обещае още, че е назначи група от компютърни, технически и правни експерти, която да гарантира, че процесът ще протече гладко.

Тя щяла да изрази увереност, че преговорите с Брюксел по правата на гражданите ще са водят "гъвкаво и творчески" от двете страни, така че дискусиите да приключат успешно "през следващите седмици". Предлагайки отстъпки, премиерът ще заяви, че заселилите се във Великобритания граждани на ЕС вече няма на са длъжни да разполагат с пълна здравна осигуровка (Comprehensive Sickness Insurance), каквато трябва да имат понастоящем според правилата на ЕС.

Не е ясно доколко тези идеи могат да променят настроенията в Европейския съвет. Преговарящи по Брекзита от страната на ЕС изразяваха досега безпокойство от несъгласието на Лондон европейските граждани да могат търсят правата си в Съда на ЕС, ако британските съдилища не им ги признават. Предварителните информации за речта на Тереза Мей не съдържат нищо по тази тема.

 

От тях отсъстват и другите два основни въпроса (освен статута на европейските граждани във Великобритания и на британските в ЕС), които според Европейската комисия и страните членки, трябва да бъдат решени, преди да се премине към преговори за бъдещите отношения: колко трябва да плати Великобритания за "развода" и границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

 

Според Брюксел сумата на поетите от Лондон задължения към бюджета и политиките на ЕС възлиза на поне 60 милиарда евро, припомня Франс прес. Единствената чута досега от британска страна сума е едва 20 милиарда.

 

Поредният кръг от преговорите миналата седмица завърши безрезултатно, а главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви на пресконференция, че преговорите с Великобритания са в задънена улица.

 

Другите теми на заседанието

 

Предвижда се държавните и правителствените ръководители от ЕС да изразят "голямо разочарование от състоянието на върховенството на закона" в Турция. Те няма да приемат заключения и няма да вземат отношение засега по настояванията за замразяване на преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС. Европейският съвет ще изрази задоволство от приложението на споразумението с Турция в областта на миграцията.

По въпроса с миграцията се очаква още да бъде решено, че е необходимо постоянно оказване на подкрепа на държавите по външните граници на ЕС, както и по-дейно връщане на незаконните мигранти. Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят предложението на Европейската комисия за въвеждането на доброволни квоти за разселването на мигранти, основно от Африка. Успоредно с това ще бъде обмислено въвеждането на търговски и визови облекчения за държавите, откъдето незаконно дошлите в ЕС мигранти произхождат, както и постоянното и достатъчно запълване на фонда за Африка.

Предвижда се Европейският съвет да изрази решимост за възстановяването на обичайния режим в Шенген възможно най-скоро, като същевременно се вземат предвид заплахите за сигурността на отделните държави от пространството без гранични проверки. Европейският съвет ще заяви готовност до края на годината да бъде одобрено въвеждането на европейското сътрудничество в отбраната за държавите, които желаят да се присъединят.

Темите за Иран и Северна Корея предизвикаха трудно постигане на съгласие по предварителните текстове на заключенията. Предвижда се на заседанието да бъде изразена отново подкрепа за прилагането на ядреното споразумение с Техеран и формално да бъдат потвърдени приетите от Съвета на ЕС нови широки санкции срещу Северна Корея, включително забраната за продажбата на петрол на Пхенян.

Положението в Каталуня не е включено в дневния ред на срещата на върха, но според европейски източници то ще се обсъжда на закрити врата в рамките на форума. Испанският премиер Мариано Рахой, който обикновено охотно отговаря на журналистически въпроси, тази вечер излезе от колата си и веднага влезе в сградата на Съвета на ЕС, игнорирайки въпросите на пресата, предаде БТА от Брюксел.


Срещата на върха на ЕС няма да се състои в новата сграда на Съвета на ЕС, както беше първоначално предвидено, поради нов инцидент в сряда, довел до отделяне на отровен дим.

Срещата бе преместена в старата сграда на Европейския съвет "Юстус Липсиус" като предпазна мярка. Тя се намира на около 100 метра от чисто новата сграда "Европа".

Вчерашният инцидент е вторият за по-малко от седмица, при който в кухните на сградата се отделя отровен дим. Няколко служители на ЕС получиха леки натравяния.

Европейският съвет съвет заседаваше в "Европа" от началото на тази година.

 

Меркел: Има напредък, но е рано да минем към втората фаза на преговори с Лондон

 

Има напредък в преговорите с Великобритания за Брекзита, но още е рано да се преминава към следващата фаза на диалога, заяви германската канцлерка Ангела Меркел при пристигането си в Брюксел за срещата на върха на ЕС.

"Напредъкът все още не е такъв, че да можем да започнем втората фаза, но той ни мотивира да продължим работа", каза Меркел.

Събитията в Турция сериозно безпокоят Европа, но няма да се съкращава помощта в рамките на споразумението за бежанците, заяви канцлерката на Германия.

"Поехме ангажимент в следващите години да отделим още 3 милиарда евро освен трите милиарда, които вече сме отпуснали. Трябва да спазим това обещание, защото става дума за нужди, свързани с бежанците", изтъкна Меркел, цитирана от Ройтерс.

Тя същевременно заяви, че ставащото с демокрацията в Турция "е нещо много отрицателно и то не само защото много германци са задържани". Меркел посочи, че на срещата на върха ще се обсъди съкращаване на помощта за Турция за подготовката ѝ за нейно евентуално членство в ЕС и че тя ще подкрепи такова предложение, отбелязва Асошиейтед прес.

Меркел същевременно похвали Турция, че е спряла огромния бежански поток към Европа в рамките на споразумението ѝ с ЕС.

Канцлерката изрази надежда, че ще може да се намерят решения на каталунската криза въз основа на испанската конституция, предаде Франс прес. Тя подчерта, че подкрепя "позицията на испанското правителство".

ЕС подкрепя постигнатите договорености в иранското ядрено споразумение, заяви Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че останалите 27 страни членки на ЕС са единни в позицията си по Брекзита и единодушно подкрепят главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, предаде Ройтерс.

Макрон добави, че лидерите на ЕС ще изразят послание в полза на единство на Испания по повод кризата с Каталуня, предаде Франс прес.

Основните положения на бъдещите реформи на ЕС трябва да се формулират в следващите месеци, заяви Макрон.

 

Отворено писмо на Тереза Мей до гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания

Преди срещата на лидерите на ЕС в Брюксел британският министър-председател Тереза Мей публикува отворено писмо към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания. В писмото се казва:

"Докато пътувам към Брюксел днес, знам, че много хора очакват от нас, лидерите на 28-те страни членки на Европейския съюз, да демонстрираме, че поставяме хората на първо място.
В изказванията си досега ясно изтъкнах, че правата на гражданите са първият ми приоритет.

Знам, че колегите ми от другите страни от ЕС имат същата цел - да защитят правата на европейските граждани на територията на Великобритания, както и на британските граждани в Европейския съюз.

Бих искала да ви уверя, че тази тема продължава да бъде приоритет, както и че имаме консенсус по основните принципи. Фокусът през следващите седмици ще бъде върху постигането на споразумение, което е добро както за хората в Обединеното кралство, така и за тези в ЕС.

В началото на този процес някои ни обвиниха, че третираме европейските граждани като разменна монета в преговорите. Това е много далеч от истината. Европейските граждани, които са се установили на територията на Великобритания, допринасят изключително много за страната ни. И ние искаме те и техните семейства да останат тук. Не бих могла да го кажа по-ясно: европейските граждани, които пребивават законно на територията на Обединеното кралство днес, ще могат да продължат да живеят тук.

Но това споразумение ще даде яснота не само относно статута им, но и относно здравеопазването, пенсиите и други социални придобивки. То ще означава, че европейските граждани, които допринасят финансово към системата на Великобритания, ще могат да се възползват от нея. Същото ще важи и за гражданите на Обединеното кралство в страните членки на ЕС. Това споразумение ще позволи на семействата, установили живота си в ЕС или Великобритания, да останат заедно. То ще гарантира, че правата на гражданите на Великобритания в ЕС и правата на европейските граждани в Обединеното кралство няма да започнат да се различават с течение на времето.

Това, което остава да бъде свършено, е изясняването на няколко важни точки. На този етап на преговорите, това е напълно очаквано. Съвсем близо сме до постигането на споразумение. Знам, че и двете страни ще подходят с откритост към предложенията на другата страна. Уверена съм, че с гъвкавост и изобретателност и от двете страни, ще можем да приключим дискусиите относно правата на гражданите през идните седмици.

Наясно съм, че съществува сериозно безпокойство относно начина, по който ще се приложи това споразумение. Хората имат притеснения, че процесът ще е бюрократичен и сложен, и ще заложи препятствия, които трудно могат да бъдат преодолени. Искам да успокоя тревогите и по тези въпроси.

В момента работим по усъвършенстван дигитализиран процес за тези, които в бъдеще ще кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания. Правим го с мисъл за потребителите и ще поддържаме диалог с тях на всяка стъпка от развитието на процеса. Ще запазим цената възможно най-ниска, не по-висока от цената за издаването на британски паспорт. Критериите ще бъдат ясни и прозрачни, и в пълно съответствие със споразумението за напускане. Няма да се налага кандидатите да дават обяснение за всяко пътуване в и извън Великобритания. Няма да бъде необходимо да показват и пълна здравна осигуровка, каквито са в момента европейските правила. Най-важното е, че за всички граждани на ЕС, които вече имат постоянно жителство по досегашните процедури, ще има улеснен процес за замяна на текущия им статут със статут на уседналост във Великобритания.

За да гарантира разработването на системата в срок, правителството ще създаде потребителска група с участието на европейски граждани, живеещи във Великобритания, и експерти по темите на дигитализацията, технологията и правните въпроси. Тази група ще провежда редовни срещи, за да гарантира, че процесът е прозрачен и отговаря точно на нуждите на потребителите. Наясно сме, че британските граждани, живеещи на територията на ЕС, ще имат подобни притеснения относно евентуалната промяна на процедурите, след като Великобритания напусне ЕС. Непрекъснато повдигаме тези въпроси по време на преговорите. Бихме искали да работим в тясно сътрудничество със страните членки на ЕС, за да бъдат техните процедури също толкова усъвършенствани.

Искаме хората да останат в страната, искаме и семействата да останат заедно. Ценим високо приноса на европейските граждани към икономическата, социална и културна същност на държавата ни. Убедена съм, че страните членки също ценят високо британските граждани, живеещи в техните общности. Надявам се, че тези гаранции, както и тези, дадени от Великобритания и от Европейската комисия миналата седмица, ще дадат още по-голяма яснота на четирите милиона души, чието притеснение за въздействието на Брекзит върху бъдещето им е разбираемо."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.