Тереза Мей ще пие "следобеден чай" с Юнкер в Брюксел

Премиерката засега успява да удържи торите, но сделката й трудно ще събере подкрепа

Тереза Мей ще пие "следобеден чай"  с Юнкер  в Брюксел

Британският премиер Тереза Мей ще пие в сряда "следобеден чай" с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Говорител на комисията обясни, че целта на срещата е да бъде подготвено заседанието Европейския съвет в неделя. На него се очаква държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да утвърдят постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания и политическо изявление за бъдещите отношения с Лондон.

Към този момент обаче бъдещето на сделката изглежда много съмнително. За да стане факт, тя трябва да бъде гласувана от британския парламент, а Мей засега не намира подкрепа.

Съпротива срещу нея има както сред либералите, така и в собствената ѝ Kонсервативна партия, която готви вот на недоверие към нея.

Мей планира да представи сделката за гласуване в парламента едва, след като бъде приета от европейските лидери.

В същото време обаче все повече резерви около тази сделка има и в някои европейски страни.

Бунтарите срещу Мей все още не могат да я съборят

Във вторник стана ясно, че Тереза Мей засега успява да устои на противниците си в Консервативната партия, но не се знае дали това няма да се промени.

Водач на кампанията сред консерваторите за отстраняването ѝ призна, че бунтарите все още не разполагат с необходимата подкрепа за оспорване на ръководството ѝ, съобщи Асошиейтед прес.

Джейкъб Рийс-Мог - един от поддържащите Брекзит депутати, които изпращат писма с искане за вот на недоверие срещу Мей, каза, че остава да се види дали ще бъде достигната необходимата подкрепа.

Групата депутати изрази увереност, че ще събере необходимите 48 писма - от 15 процента от консервативните депутати, за да бъде оспорено ръководството на Мей.

Според тях постигнатата от министър-председателката сделка за Брекзит ще остави Великобритания обвързана с правилата на Европейския съюз, без страната да има думата при създаването им.
Рийс-Мог каза, че "търпението е добродетел". "Ще видим дали писмата ще пристигнат своевременно", заяви той.

Съпротива в ЕС срещу отстъпки за Лондон

Преди решаваща среща на върха в Брюксел в неделя испанското правителство вече заплаши да не го приеме заради проблема, възникващ около статута на Гибралтар. Мадрид иска споразумението да не се отнася за тази спорна територия, която Испания смята за своя.

А Лондон заяви, че споразумението "няма да изключва Гибралтар или която и да е друга британска територия". Така двете правителства отново тръгват към сблъсък по въпроса.

Гибралтар трябва да напусне ЕС заедно с Великобритания през март, въпреки че 96 процента от населението му гласува за оставане в Евросъюза.

Други страни също се опасяват, че в преговорите са направени или предстои да се направят твърде много отстъпки на правителството на Мей. Такива притеснения са изразили Дания, Белгия и Холандия, особено по въпроса, че тя ще получи правото на участие в митническия съюз с цел избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, при това без те да си запазят правото на риболов в британски води.

Франция също е поставила въпроса, че Лондон не може да се откаже от задълженията си за гарантиране на определени стандарти по екологичните и социалните въпроси, както и за спазването на трудовите права.

"Фантастична позиция" за Северна Ирландия

На този фон британската министър-председателка Тереза Мей се обърна пряко към избирателите в Северна Ирландия с призив да подкрепят сделката ѝ за Брекзит, като написа във в. "Белфаст телеграф", че споразумението ще постави района във "фантастична позиция", съобщи Ройтерс.

"При тази сделка Северна Ирландия със сигурност я очаква светло бъдеще. Тя ще бъде врата както към пазара на Европейския съюз, така и към пазара в останалата част от Обединеното кралство", заяви Мей във вестника, който е известен с юнионистките си възгледи, подкрепящи запазване на британското управление в Северна Ирландия.

Сделката на Мей среща яростна съпротива от най-голямата северноирландска политическа сила - Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която поддържа правителството на министър-председателката в британския парламент.

ДЮП каза, че ще продължи да работи с правителството на Мей, за да се опита да я накара да промени своята сделка за Брекзит.

"Ние сме съсредоточени върху стремежа да развалим тази вредна сделка . . . и затова искаме да продължим да работим със сегашното правителство, за да видим дали сделката може да бъде променена", заяви говорителят на ДЮП за Брекзит Сами Уилсън по радио Би Би Си Ълстър.

Торите водят страната си към катастрофа

Елитът на Консервативната партия, голяма част от който е заслепен от омразата си към ЕС, води страната към катастрофа, която опозицията все още може да предотврати с призив за нов референдум, коментира британското издание "Гардиън", цитиран от БТА.

Каквото и да говорим за мотивите на милиони хора, които в крайна сметка подкрепиха тази налудничава идея в референдума, Брекзитът се корени в това, че редица лидери на Консервативната партия през годините така и не успяха да озаптят тази "кохорта от неконтролируеми идеолози на торите", пише авторът Джон Харис.

Ние знаем, че тези хора - "алианс от нови и стари богаташи, задаващи тона на британската политика през последните 40 години и представляващи двете лица на съвременната британска управляваща класа", не носят на страна нищо освен беди, отбелязва "Гардиън", и стига до извода, че в крайна сметка това е класов въпрос.

"Британският консерватизъм е в упадък и дезорганизация. Предприемайки този най-отвратителен свой проект, той стигна до най-тежката си следвоенна криза, и бихме прикрили най-съществения факт на британската политика, ако не посочим, че Брекзитът е класов въпрос и всичко останало произтича от това", заключава авторът на вестника.

В същото той време задава въпроса защо лейбъристите като опозиция не заемат ясна позиция, която да им позволи да спечелят страната на своя страна и да посочат правилния изход.

Според автора страната има три възможни опции: наличното вече проектоспоразумение за Брекзит или нещо много подобно на него, невъобразимият хаос на Брекзит без споразумение (което е най-кошмарният вариант), или отказ от Брекзит изобщо. За съжаление, парламентът изглежда не е в състояние да направи разумен избор между тези възможности, заключава "Гардиън". 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?