Тереза Мей ще позволи отлагане на Брекзит, но само при извънредни обстоятелства

Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще позволи излизането от ЕС да бъде забавено, но само при извънредни обстоятелства. По този начин тя даде съгласието си за предложена поправка в законопроекта за Брекзит, за да избегне възможен бунт на депутати срещу нея, предаде Ройтерс.

Поправката предвижда правителството да може, ако се наложи, да промени датата на излизането (29 март 2019 г.), като същевременно няма да се отказва от желанието си тя да бъде изрично записана в съответния закон за Брекзит.

"Приехме поправката, но мога да уверя (парламента), че ще използваме това правомощие само при извънредни обстоятелства и то за възможно най-кратко време", заяви Мей пред парламента.


Британските депутати трябва да приключат в сряда обсъждането на законопроекта за излизането на страната от Европейския съюз, с който ще се сложи край на върховенството на европейското право над британското.

Предишните дебати бяха белязани от поражение за министър-председателката Тереза Мей, която разполага с крехко мнозинство в Камарата на общините - единадесет депутати консерватори гласуваха заедно с опозицията парламентът да получи последната дума за условията на "развода" с ЕС, противно на волята на правителството.

В осмия ден на разисквания в пленарна сесия британският кабинет несъмнено ще бъде принуден да приеме компромис, за да избегне нови спънки, този път по текста, фиксиращ датата на Брекзита - 29 март 2019 г.

Този пункт е оспорван дори в редиците на консерваторите, посочва Франс прес.

 

Някои депутати от управляващата партия смятат, че предварителното определяне на дата може да отслаби позицията на Лондон в преговорите с Брюксел и дори да възпрепятства сключването на споразумение.

 

Трима депутати консерватори предложиха поправка, която запазва датата 29 март 2019 г., но позволява евентуално отлагане, ако се наложи преговорите с 27-те страни от ЕС да продължат и след изтичането на този срок. Предложението им получи широка подкрепа сред депутатите консерватори и правителството изглежда не е в състояние да му се противопостави.

Задълбоченото разглеждане на законопроекта, което завършва тази вечер, изложи наяве крехкостта на британския кабинет в момент, когато той трябва да започне ключови преговори с Брюксел за отношенията със съюза след Брекзита, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа