Тереза Мей ще заяви пред съюзниците си, че трябва да се пазят от Русия и да прогонят шпионите на Путин

Лондон и ЕС обсъждат общо прогонване на руски дипломати

Тереза Мей

Великобритания споделя тайни разузнавателни данни за нападението с нервнопаралитичен газ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал с ключови съюзници в опит да ги убеди да прогонят руски дипломати в цяла Европа, предаде агенция Блумбърг, позовавайки се на осведомени източници.

 

Миналата седмица министър-председателката Тереза Мей нареди на 23 руски дипломати, които според нея са шпиони, да напуснат Великобритания като отговор на нападението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

 

Сега тя иска други страни да последват британския пример, да осъдят Русия и да предприемат действия срещу агентите на Кремъл, съобщават източниците на Блумбърг, пожелали анонимност.

 

Ключов тест за способностите на Мей

 

Дали Мей ще успее да постигне целта си ще бъде ключов тест за способността ѝ да влияе на ЕС и да покаже, че Лондон все още може да разчита на приятелите си в чужбина след Брекзит. Засега правителствата на страните от ЕС обаче приеха относително меко изявление и не последваха примера на Мей да обвинят Кремъл.

 

Гърция е една от страните, която иска допълнителни доказателства за намесата на Русия.

 

"Случаят Скрипал се оказва първият голям външнополитически тест за Великобритания след Брекзит", заяви Муджтаба Рахман, анализатор по европейските въпроси в консултантската агенция "Eurasia Group".

 

"Мекото изявление на европейските външни министри тази седмица показва границите на влиянието на Великобритания в ЕС след Брекзит".

 

Мей ще отправи остро предупреждение за заплахата, която правителството на руския президент Владимир Путин представлява за цяла Европа на вечеря с другите европейски лидери на срещата в Брюксел, съобщи високопоставен британски представител.

 

"Руското предизвикателство ще се запази и през идните години", се казва в откъси от предстоящата реч на Мей пред лидерите, публикувани от нейната канцелария.

 

Британската премиерка се надява да убеди европейските си колеги да покажат солидарност, като засилят критиките към Путин, за да гарантира, че те ще обвинят Русия изрично и ще предприемат действия.

 

Обсъжда се общо прогонване на руски дипломати

 

Според британски представители светът - включително ЕС - трябва да покаже на Русия, че първото използване на нервнопаралитично вещество на територията на Европа след Втората световна война няма да остане безнаказано.

 

Един от вариантите, обсъждан от Великобритания и нейните съюзници, е голяма вълна от прогонване на руски дипломати.

 

Русия отрича да стои зад нападението с нервнопаралитичен газ. САЩ, Франция и Германия са сред страните, които подкрепиха публично британските заключения за вината на Москва.

Великобритания поддържа постоянен контакт със скептични страни като Гърция, опитвайки се да ги убеди в доказателствата срещу Путин, съобщават източниците на Блумбърг.

 

"Случаят Скрипал може да накара страните, които остават в ЕС, да обмислят дали са подготвени за заплахата, която представлява Русия", заяви Рахман в имейл, получен вчера от Блумбърг.

 

"Главното препятствие пред по-твърда реакция е присъствието на приятелски към Русия страни, а не Брекзит. Въпреки това Брекзитът затрудни усилията на Великобритания да преодолее тази съпротива и да накара останалите 27 страни от ЕС да се постараят повече".

 

Великобритания заявява, че няма никакви съмнения, че използваният при нападението нервнопаралитично вещество е от типа, известен като "Новичок", който се произвежда в Русия. Британски представители съобщават, че е възможно самият Путин да е разпоредил опита за убийство на Скрипал, който е работил като двоен агент на британското разузнаване.

Британските следователи вече знаят какъв точно вид нервнопаралитично вещество от типа "Новичок" е било използвано, както и къде точно в Русия е било произведено.

 

В отговор Мей изготви пакет от мерки. Те включват замразяване на активи на руската държава "навсякъде, където имаме доказателства, че те може да бъдат използвани за застрашаване на живота или собствеността на британски граждани или жители".

 

Мерки срещу "корумпираните елити"

 

Полицията ще предприеме и мерки срещу "корумпираните елити", защото във Великобритания "няма място за тези хора, нито за парите им", заяви миналата седмица премиерката пред парламента.

 

Като ответна мярка Путин прогони 23 британски дипломати от Русия. Засега Мей не е отговорила официално на това, но нейни представители подготвиха пакет от мерки за засилване на натиска над Кремъл.

 

Канцеларията на Мей смята, че прогонването на 23-та руски шпиони на практика ще сложи край на способностите на Путин за шпионаж във Великобритания. Ако британското разузнаване открие други руски тайни агенти, те също ще бъдат прогонени.

 

На вечерята на срещата на върха Мей ще заяви, че Русия е стратегически противник, не стратегически партньор и ще каже, че тя представлява дългосрочна заплаха за националната сигурност на всички страни от ЕС. Така се е случило, че атаката е извършена във Великобритания, но тя можеше да се случи в която и да е европейска страна, ще заяви премиерката, според британски представител.

 

"Като европейска демокрация Великобритания ще застане рамо до рамо с ЕС и с НАТО, за да посрещнем тези заплахи заедно. Заедно ще успеем", ще каже Тереза Мей на колегите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа