Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тереза Мей след преговори в Брюксел: Лидерите на ЕС искат Брекзит със споразумение

Според Доналд Туск не се забелязва пробив

3 коментара

"Това, което чувам и виждам от лидерите, е желание да работим заедно за излизането на Великобритания от ЕС със споразумение", каза Мей в Брюксел, където се срещна с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

"Няма да е лесно, но председателят Юнкер и аз се съгласихме, че сега ще започнат преговори за намиране на решение и за отговаряне на безпокойствата на британския парламент, за да получим мнозинство там", каза тя.

"Ще осигуря Брекзита навреме. Ще преговарям енергично в следващите дни, за да постигна това", увери Мей 50 дни преди планираната дата за Брекзит - 29 март.

Доналд Туск обаче заяви в Туитър, че все още не се забелязва пробив.

Мей разкритикува вчерашното изказване на Туск, че в ада трябвало да има запазено място за хората, които предлагали Брекзит без никакъв план. Този език "не беше полезен и предизвика тревога у мнозина във Великобритания", каза тя.

Според британския вестник "Гардиън" обаче, Туск би трябва да бъде критикуван не за злонамереност, а за това, че е бил твърде умерен. "Председателят на Европейския съвет трябваше да отиде по-далеч. Той трябваше да добави, че в това специално място би трябвало да има "президентски апартамент" с безспирни мъчения за политиците, насърчили Брекзит, без въобще да се замислят за Ирландия", изтъква изданието, имайки предвид основния спорен момент около споразумението – предпазния механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Той цели да предотврати връщането на проверките на границата и да запази свободното движение на стоки между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия - член на ЕС. След Брекзит това ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС.

В сегашния вариант на споразумението, след Брекзит митническият съюз с ЕС се запазва, като се дава срок до 2022 г. за постигане на ново, вече постоянно споразумение. Ако обаче в този срок не се постигне такава договореност, влиза в сила предпазният механизъм. В този случай той може да остане в действие за неопределено време, като Обединеното кралство остане обвързано с митническите разпоредби на ЕС. Опасенията на Великобритания са, че това може да ѝ попречи да сключва търговски сделки с други страни.

Именно тези опасения провалиха споразумението при първото му гласуване в британския парламент. Сега Тереза Мей се опитва да договори промени в него.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил на днешната среща с британския премиер, че може да бъдат внесени промени в един от документите, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС, съобщи говорител на ЕК в четвъртък.

Според Юнкер може да претърпи промяна политическото изявление, което е неразделна част от споразумението за оттегляне. Тези промени биха засягали бъдещите отношения между ЕС и Лондон. Юнкер отново е потвърдил, че самото споразумение не подлежи на предоговаряне.

Председателят на ЕК е отбелязал, че каквито и промени да бъдат постигнати, те ще подлежат на одобрението на Европейския парламент и на държавите в ЕС. Разговорът бе напрегнат, но конструктивен, поясни говорителят на комисията, цитиран от БТА.

По неговите думи разговорът е бил в светлината на възможностите за оттегляне на Великобритания по правила. В следващите дни преговорни екипи на двете страни ще работят заедно, а следващата седмица главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще разговаря в Страсбург с представител на британското правителство.

Юнкер и Мей ще имат нова среща до края на февруари. Днес Мей е представила различни предложения, свързани с предпазната мярка за ирландската граница, уточни говорителят.

Според Меркел споразумение е възможно

Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че споразумение с Великобритания за организирано напускане на ЕС е възможно, без да бъде предоговаряно споразумението за Брекзит, предаде ДПА.

След двустранна среща със словашкия премиер Петер Пелегрини в Братислава, Меркел каза, че общността иска да направи всичко по силите си, за да постигне организиран Брекзит.

Същевременно обаче, каза Меркел, ЕС трябва да се съобразява с целостността на вътрешния си пазар и да защити своята членка Република Ирландия.

Франция е срещу отлагане на Брекзита без надежден нов план

Франция ще се противопостави на британска молба за отлагане на датата на Брекзита, ако Лондон просто отлага вземането на решение, но би се съгласила, ако Лондон представи надеждно политическо решение, заяви пожелал анонимност френски правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон недвусмислено подкрепи отказа на ЕС споразумението да се предоговаря и да се променя т.нар. "предпазен механизъм", чиято цел е да гарантира, че няма да има връщане на физическа граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Ако в следващите 50 дни Великобритания не постигне споразумение, което е приемливо както за ЕС, така и за собствения ѝ парламент, тя ще напусне ЕС с твърде недостатъчни мерки за смекчаване на икономическото сътресение. Удължаването на периода за напускане на Великобритания трябва да се одобри от всички останали 27 страни членки на ЕС.

Париж би се съгласил да приеме отлагане на Брекзита до една година, ако Великобритания насрочи нови избори или втори референдум, или ако представи приемлив за всички страни нов план, за чието осъществяване е нужно повече време.

"Принципно сме против удължаване на срока без план. Това е ясно. Няма да го приемем. Ако обаче британците ни кажат: "За изграждане на ново политическо решение ни трябват още три месеца, шест месеца или дори година", бихме приели това", каза френският правителствен източник.

Френски правителствени представители смятат, че Великобритания протака, надявайки се, че ЕС накрая ще отстъпи за ирландския предпазен механизъм. Това е фундаментална грешка, която подценява решимостта на ЕС да защити Ирландия и собствения си авторитет, посочи източникът.

"Стратегията на изтощаване няма да проработи. За нас ще е много по-лошо да създадем впечатление, че сме слаби и нерешителни, отколкото да има Брекзит без споразумение", каза френският правителствен представител.

Отстъпване по ирландския предпазен механизъм би изпратило сигнал за слабост към по-малките страни от ЕС, както и към чуждестранни лидери като президента на САЩ Доналд Тръмп, които може да решат, че могат да окажат натиск на ЕС по въпроси като търговията, каза източникът.

"Не става дума за неуместна гордост или технократска взискателност. Това е въпрос на надеждност", посочи той.

Източникът заяви, че страните от ЕС все по-малко се безпокоят от възможността за Брекзит без споразумение и че пазарите вземат предвид такъв вариант, което отслабва способността на Великобритания да оказва натиск.

Мей се готви да отложи парламентарното гласуване

Май ще се върне в парламента на 14 февруари за дебат по Брекзит, когато депутатите отново ще се опитат да ѝ отнемат контрол над процеса. В четвъртък председателката на камарата на общините Андреа Ледсъм обяви, че на тази дата депутатите в британския парламент ще обсъдят парламентарно предложение за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Новото гласуване на сключеното от премиера споразумение с ЕС вероятно ще има по-късно през месеца. Британският премиер се готви да отложи второто гласуване за края на февруари - месец преди планираното излизане на Великобритания. Според министри подобен ход означава, че е неизбежно удължаване на процеса на Брекзит, пише в. "Дейли телеграф".

По информация на британския всекидневник главният парламентарен организатор на консерваторите Джулиан Смит е дал да се разбере на правителствено заседание, че гласуването няма да се състои следващата седмица, както се очакваше по-рано, защото Мей няма да е предоговорила своята сделка навреме.

Сега гласуването е планирано за последната седмица на февруари. Това предизвиква разцепление в правителството на фона на опасенията, че по този начин ще се увеличи рискът да няма споразумение.

Смит е предупредил, че председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу може да се опита да подкопае плановете на правителството и да съдейства за по-скорошно гласуване, изтъква "Дейли телеграф".

Междувременно Джереми Корбин, лидерът на основната британска опозиционна Лейбъристка партия, написа писмо до Тереза Мей, в което изложи желанията си, в замяна на чието изпълнение би подкрепил плана на правителството в Лондон за Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на лейбъристите заявява, че Мей няма да получи подкрепата му само със спечелване на отстъпки от Брюксел по проблема с ирландската граница.

Корбин отново иска постоянно членство на Обединеното кралство в митническия съюз, което Мей нееднократно отхвърли като възможност. Той посочва, че иска "митническо сближаване със съюза, общи външни мита и споразумение за търговската политика, което да предвижда Великобритания също да има глас при всякакви бъдещи търговски споразумения на ЕС".

Позицията на Корбин е разочароваща за някои депутати от Лейбъристката партия, които се надяваха, че той ще подкрепи призивите да бъде организиран втори референдум за Брекзит, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорителка на Мей съобщи днес, че тя ще отговори на писмото на Корбин, но не е променила становището си, че митнически съюз с общността е изключен. Пред репортери говорителката каза, че Мей се е съсредоточила върху осигуряване на промени в договореното за т.нар. северноирландски предпазен механизъм, за предотвратяване на връщането на твърда граница в Ирландия, което ще позволи на Мей да се опита да получи парламентарна подкрепа за своята сделка.

Границата с Ирландия

Отново въпросът за Брекзит опира до Ирландия. Това беше неизбежно да се случи. Многократно в британската история Ирландия се явява като неудобен отрезвяващ фактор, който посрамва илюзиите на тези, които мислят, че британците са по-добри и че Ирландия може да бъде пренебрегната, коментира "Гардиън".

За привържениците на Брекзит обаче напускането на ЕС никога не е имало нещо общо с Ирландия. Брекзит беше свързан със суверенитета, с величието или с това, че присъствието на твърде много чужденци във Великобритания не се харесваше. Брекзит беше свързан с отхвърлянето на хомота на Брюксел и връщането на сините паспорти. На Ирландия почти не беше обърнато внимание при дебатите през 2016 г., когато беше референдумът за Брекзит, с изключение на предупрежденията на бившите британски премиери Джон Мейджър и Тони Блеър, които изтъкнаха, че излизането от ЕС ще заплаши северноирландските мирни споразумения.

Техните предупреждения обаче не бяха чути, освен в самата Северна Ирландия, където мнозинството гласува за оставане в ЕС. Това беше много неудобен резултат за привържениците на Брекзит, коментира "Гардиън" и отбелязва, че депутатите на Консервативната партия все още са изправени пред същия въпрос - необходимостта да разберат ирландската проблематика.

Управлявахме света, нали?

В коментар "Гардиън" отбелязва, че някои неща никога не се променят - например инстинктивното нежелание на хората да се променят. Изданието коментара клип на Би Би Си, който включва записи от анкета от 1978 г. - пет години след присъединяването на Обединеното кралство към Европейската икономическа общност. Случайно избрани хора коментират своето отношение към промяната на мерните единици във Великобритания.

Чуйте тези хора и в дълбочина ще чуете Брекзит във всяка дума, преди 40 години.

Някои реплики са смешни: "Няма да получите същия пробег при километрите..., ще ви трябва повече бензин.“

Повечето са откровени, като мъж, който казва: "Ние сме остров! Нека си го кажем: Управлявахме света, нали? Сега просто сме част от общността. Аз изобщо не съм съгласен с това". "Боклук! Защо не оставят нещата така… Не искам да знам".

Чувствата в дълбочина от 1978 г. резонират, както винаги: Спрете света, спрете промените!, пише "Гардиън".

През последните седмици изглежда неясно какво точно искат британците. Парламентът отхвърли договореното от Тереза Мей споразумение за Брекзит, но не желае и излизането от ЕС без споразумение.

Това накара председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да възкликне: "Вземете се в ръце и после ни кажете какво искате".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Dr. Web Browsing
  #3

  А българското онлайн поле навсякъде е минирано и само подводници и перископи за наблюдение на "врага" се виждат, тук там по някоя лодцица на повърхността се вижда - силен брекзитоьрски вятър духа, има опасност и за двигателя на ЕС, кога ли ще спре да духа така силно. И българската заповед е издадена 'немедлено' - потапяме се на 25м със снишаване на завоите.

 2. Real ''Mickey''
  #2

  Анти-брекситката Тереза Мей е национален предател. Вместо тия врътки....Трябваше БЪРЗ, ТВЪРД БРЕКСИТ и после когато ЕС-Зелките допълзят и коленичат на килимчето с протегнати ПРАЗНИ шепички, да се правят споразумения!

 3. Калико Джо
  #1

  Това напомня един афоризъм от полския писател Станислав Лец отпреди 60 години - "Спрете Земята! Искам да сляза!"

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.