Тереза Мей спечели гласуване за Брекзит, но загуби министър

Тереза Мей

Депутатите в долната камара на британския парламент отхвърлиха във вторник вечер поправка в законопроект за Брекзит, предвиждаща право на вето на парламента за бъдещото окончателно споразумение с Брюксел за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.


324 депутати гласуваха против поправката, внесена от Камарата на лордовете в законопроекта за излизане от ЕС. Отхвърленият от Камарата на общините текст предвиждаше парламентът да върне правителството на масата за преговори, ако не му допадне споразумението с Брюксел. Поправката бе подкрепена от 298 депутати.


Депутатите приеха компромисен текст, предвиждащ, че ако парламентът отхвърли окончателното споразумение за Брекзит, в срок от 28 дни ще бъде представен план как възнамерява да действа правителството.


Така Тереза Мей избягна поражение в парламента и успя да потуши надигащия се бунт на проевропейски депутати от нейната партия. Според ДПА преди гласуването тя се е срещнала с 20 проевропейски депутати консерватори, за да ги убеди да подкрепят правителството.

 

Преди гасуването обаче парламентарният заместник-министър на правосъдието на Филип Лий подаде оставка в израз на несъгласието си с курса на правителството на премиера Тереза Мей за реализирането на Брекзит, предаде Ройтерс.


"Щом като в бъдеще трябва да гледам в очите своите деца и честно да им кажа, че съм направил най-доброто за тях, аз не мога, с пълното си съзнание, да подкрепя начина, по който се осъществява излизането на нашата страна от ЕС", са казва в изявлението на Филип Лий, поместено на неговия сайт.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?