Тереза Мей спечели гласувания в парламента за Брекзит, но загуби още един министър

Тереза Мей спечели гласувания в парламента за Брекзит, но загуби още един министър

Британският премиер Тереза Мей прие изменения в митнически закон, внесени от евроскептични депутати от нейната Консервативна партия, предаде ДПА.

Мей беше застрашена от евентуално поражение в гласуване в проектозакон за митата преди да постигне споразумение по изменения в текста с консерваторите от Групата за европейски изследвания, съставена от около 60 депутати, лобиращи против "мек" Брекзит. Часове по-късно проектозаконът бе приет в Камарата на общините в следващите часове.

Канцеларията на Мей съобщи, че тя е приела четири изменения в митническия закон, а самата министър-председателка настоя, че промените спазват логиката на нейните предложения за Брекзит.

Компромисът ѝ обаче разгневи по-малобройна група проевропейски депутати, които заявиха, че ще гласуват против текста в новия му вид.

Преди това Мей понесе пореден удар с деветата оставка на член на правителството ѝ и призив на бившия ѝ министър на околната среда и проевропейски депутат Джъстин Грийнинг за втори референдум по Брекзита.

Снощи и държавният министър в британското министерство на отбраната Гуто Беб подаде оставка, за да гласува като депутат от Консервативната партия против поправка в митническия закон за Брекзит, внесена от застъпниците на твърд Брекзит.

Беб отговаряше в министерството на отбраната за снабдяването на въоръжените сили.

Депутатите в Камарата на общините приеха с 305 гласа поправката, а 302 гласуваха против.

Поправката в митническия закон, наречен Закон за презграничната търговия, предвижда Великобритания да прекрати събирането на митнически такси за Европейския съюз след Брекзит, ако дотогава не бъде постигнато споразумение с ЕС за реципрочни мерки в тази сфера.

Съгласявайки се с поправката, правителството на министър-председателката Тереза Мей успя да избегне унизително поражение при гласуването в парламента. Но незначителното мнозинство, с което текстът бе приет, показва колко е крехка подкрепата за Мей и за опитите ѝ да се справи с трудностите по пътя към Брекзит, посочва Асошиейтед прес.

Все пак по-късно Мей спечели поредицата гласувания в парламента късно снощи, които ѝ дават възможност да запази стратегията си за излизане на страната от ЕС, макар да се наложи да направи отстъпки пред поддръжниците на Брекзит в нейната Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Камарата на представителите прие на трето четене митническия закон, информира телевизия "Скай нюз".

Използван бе по-строг език, за да се подчертае, че в бъдеще събирането на мита и такси от Великобритания и ЕС ще става на реципрочна основа.

Преди това депутатите гласуваха промени в законопроекта, предвиждащи Великобритания да излезе от ДДС режима на ЕС след Брекзит. Законодателството бе одобрено с 318 гласа "за" при 285 "против". Предстои то да бъде гласувано и от горната камара на парламента.

Споделяне

Още от Европа