Тереза Мей спечели вота на (не) доверие, но няма да води торите на следващите избори

Тереза Мей говори в сряда пред резиденцията си в Лондон.

Британската премиерка Тереза Мей очаквано спечели вота на доверие в Консервативната партия, който се проведе късно вечерта в сряда. Тя беше подкрепена от 200 депутати на торите, а 117 гласуваха срещу нея. Въпреки че спечели вота, тя обяви по-рано, че няма да води Консервативната партия на следващите парламентарни избори.

Мей се срещна с консерваторите в Камарата на общините преди те да ѝ гласуват вот на доверие.

Британската премиерка е признала, че има съпротива срещу това тя да води управляващата партия на следващите избори. В същото време тя предупредила, че сега е много лош момент за смяна на лидера, и подчертала, че Брекзит трябва да бъде осъществен и то навреме, каза един от присъствалите депутати, Алек Шелбрук.

Той цитира изявление на Мей, че тя няма да свиква предсрочни парламентарни избори до редовните през 2022 г., но няма да води консерваторите на тези избори.

Мнозина депутати консерватори са силно разгневени заради начина, по който Мей се справя с процеса по излизане от ЕС. Доверието към Мей освен това намаля, след като тя отмени гласуването в парламента на споразумението за Брекзит, договорено с Брюксел.

Няколко часа преди вота обаче стана ясно, че все повече депутати от торите изразяват подкрепа за нея и тя ще спечели гласуването. 

Мей се нуждаеше от подкрепата на най-малко 158 от 315 депутати тори, за да запази поста си.

След като Мей спечели вота, тя остава на поста си и това положение не може да се оспорва през следващите 12 месеца. Съществена вътрешнопартийна съпротива обаче може да направи лидерството ѝ несъстоятелно.

Мей обяви, че ще се бори с всички сили срещу вота на недоверие

Преди вота британският премиер каза, че ще се бори с всички сили срещу вота на недоверие. В изявление пред резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 Мей каза, че е твърдо решена да завърши работата по излизането на Великобритания от ЕС, подкрепено на референдум от мнозинството британци преди две години.

Министър-председателката предупреди, че смяната на лидера на Великобритания ще породи несигурност в момент, в който страната най-малко може да си го позволи. Смяна на националния лидер ще доведе до още по-голямо разделение, до отлагане или до спиране на процеса на Брекзит, допълни Мей. Тя изтъкна, че нов национален лидер няма да има време да предоговори споразумението за излизане от ЕС и да прокара съответното законодателство в парламента до 29 март 2019 г.

На тази дата Великобритания би трябвало да излезе от ЕС.

Заради вота за недоверие Мей отложи визитата си в Ирландия, планирана за днес.

Министърът на търговията Лиъм Фокс и първият министър в кабинета на Мей - Дейвид Лидингтън, заявиха, че ще подкрепят премиерката в гласуването днес, предаде Ройтерс.

Според тях сега е напълно неподходящо време за оспорване на нейното лидерство.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид, потенциален кандидат за поста на Мей, каза, че избори за нов лидер на консерваторите "е последното нещо, от което се нуждае страната точно сега". Джавид заяви в Туитър, че подкрепя напълно Мей и че тя е най-подходящият човек да гарантира излизането от ЕС на 29 март догодина.

Министърката на труда и пенсиите Амбър Ръд също заяви пълната си подкрепа за Мей. "В този критичен момент трябва да подкрепим и работим с министър-председателката, за да осъществим излизането от ЕС и вътрешнополитическите си цели - амбициите за подобряване на живота на хората и за увеличаване на заплащането и работните места", отбеляза Ръд в Туитър, цитиран от ДПА.

"Страната се нуждае от нов лидер, време е г-жа Мей да се оттегли", заяви пак в Туитър депутатът консерватор Джейкъб Рийс-Мог, който оглавява консервативна група от около 80 евроскептични законодатели.

Бившият министър за Брекзита Дейвид Дейвис каза, че ще изслуша речта на Тереза Мей на срещата със съпартийците ѝ по-късно, преди да огласи дали ще я подкрепи на вота.

Без подкрепа от европейските лидери

Вчера европейските лидери отхвърлиха един след друг искането на Мей за предоговаряне на условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Мей посети във вторник Хага и Берлин, където разговаря с колегите си Марк Рюте и Ангела Меркел в опит да изкопчи уверения, че европейците няма да използват предпазния механизъм за Северна Ирландия, за да обвържат Обединеното кралство за неопределено време с европейския митнически съюз.

Меркел обаче заяви пред депутати от своя Християндемократически съюз, че не вижда ”никакъв начин“ за промяна на споразумението за Брекзит.

По-късно Мей се срещна и с председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също не ѝ остави много надежди.

”Споразумението, което постигнахме, е възможно най-доброто. То е единственото възможно. Така че няма никакво място за предоговаряне, но, разбира се, има място, ако бъде използвано разумно, за по-нататъшни разяснения и интерпретации“, каза той.

Споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз подлежи на разяснения, но не и на предоговаряне, обявиха австрийското председателство на Съюза и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

”Европейският съвет иска да помогне. Въпросът е как“, написа председателят му Доналд Туск в Туитър след "дълъг и откровен“ разговор в Брюксел с британския премиер Тереза Мей.

Доналд Туск обеща, че на срещата на върха в четвъртък европейските лидери ще обсъдят начини да улеснят ратифицирането на сделката за Брекзит в британския парламент, а също и готовността на 27-те страни-членки за Брекзит без споразумение.

В понеделник британската премиерка Тереза Мей отложи гласуването на споразумението в британския парламент, тъй като предварително беше ясно, че то няма да получи необходимата подкрепа. Мей заяви, че иска да получи допълнителни уверения от ЕС по т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница и тогава ще вкара споразумението в парламента.

Крайният срок за гласуване в парламента е 21 януари, а Великобритания трябва да излезе от ЕС в края на март.

Евентуалното отхвърляне на сделката може да доведе развода между Обединеното кралство и Европейския съюз до хаос, като възможните варианти са Брекзит без сделка, нов референдум или ново предоговаряне на споразумението.

Опозицията

Слабостта на британския премиер Тереза Мей "напълно блокира правителството в този критично важен за страната момент", заяви председателят на опозиционната Лейбъристка партия Иън Лейвъри, цитиран от Ройтерс.

"Недообмисленото споразумение за Брекзит на министър-председателката няма подкрепата на кабинета ѝ, на партията ѝ, на парламента или на страната. Вътрешните разделения в Консервативната партия застрашават работните места и жизнения стандарт на хората", заяви той.

Лидерът на опозиционната партия "Либерални демократи" Винс Кейбъл призова Мей да покаже истинско лидерство и да свика нов референдум, за да се излезе от задънената улица с Брекзита, с опция за оставане в ЕС.

Водачката на Шотландската национална партия Никола Стърджън каза, че вотът довечера е "остро напомняне, че Великобритания е изправена пред хаос и криза изцяло поради яростната гражданска война в партията на торите".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа