Тереза Мей успокоява северноирландците за бъдещето им след Брекзита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската премиерка Тереза Мей посети в понеделник Северна Ирландия, опитвайки се да уталожи страховете от ефекта от британския вот за напускане на ЕС върху мирния процес в британската провинция в северната част на ирландския остров и върху милиардите от еврофондовете, които тя може да загуби в резултат на Брекзита, предаде Ройтерс.

Референдумът от 23 юни повдигна въпроси и за бъдещето на отворената граница между Северна Ирландия и Ирландската република, която ще стане единствената сухопътна граница на Великобритания с ЕС.

Политическите партии в Северна Ирландия трябва да бъдат привлечени в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, каза Мей в Белфаст. "Аз дадох ясно да се разбере, че ние ще постигнем успех по въпроса за излизането от ЕС", заяви тя и подчерта, че Брекзитът трябва да донесе полза на Северна Ирландия. Тя увери хората, че "ще оглавява правителство, което работи в интерес на всички части на Обединеното кралство".

На референдума 56 на сто от жителите на провинцията, която е тясно свързана със съседната Ирландска република, гласуваха за запазване на британското членство в ЕС.

По-рано Мей е заявявала, че детайлите около бъдещата уредба за общата граница на острова ще зависят от изхода от преговорите за "развода" с Брюксел. Този въпрос не е никак прост, защото привържениците на Брекзита са категорични, че Великобритания трябва да установи собствен строг контрол върху границите си, оттам и върху имиграцията. Това разделение се прояви и в хода на кампанията в Северна Ирландия. Лидерът на провинцията Арлийн Фостър, която е от юнионистите - привържениците на съюза на Северна Ирландия с Лондон, бе за излизане от ЕС, а първият ѝ заместник Мартин Макгинис - бивш командир от Ирландската републиканска армия, води кампания за оставане.

След като резултатът от вота стана известен, Макгинис настоя за референдум за отделяне на Северна Ирландия от Обединеното кралство, за да може тя да остане в ЕС като част от обединена Ирландия. Този призив, естествено, бе отхвърлен от британското правителство.

"Ще бъда пределно ясен: народът на Северна Ирландия взе демократично решение на референдума, че вижда бъдещето си в Европа, и то трябва да бъде уважено", каза Макгинис в телевизионно изявление днес. Той изрази също така опасения дали британското правителство ще компенсира загубата на милиарди от еврофондовете за селскостопански субсидии за Северна Ирландия и в подкрепа на мирния процес там.

Днес коалиция от северноирландски политици и правозащитници заплаши, че ще оспори по съдебен път всяко решение на британското правителство за напускане на ЕС, ако не бъде гарантирано мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на многогодишните кървави сблъсъци в Северна Ирландия. То дава на Ирландската република определени права при решаването на проблемите в Северна Ирландия и съдържа няколко препратки към ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?