Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с ЕС за Брекзит

Лондон напуска единния пазар и митническия съюз, но иска възможно "най-широко и най-дълбоко" партньорство

Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с ЕС за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с Европейския съюз на условията, при които ще се осъществи Брекзитът, предаде Ройтерсв петък.

В очаквана с огромен интерес реч по темата тя каза, че преходният период трябва да е ограничен във времето и не може да е постоянно решение.

Мей заяви, че иска възможно "най-широко и най-дълбоко" партньорство с Европейския съюз, което да покрива повече въпроси от всяко друго търговско споразумение, включително финансовите услуги.

Решението за Брекзит няма да се преразглежда, каза тя и допълни, че сега е ред на политиците да изпълнят това, което е поискал от тях народът.

Нито ЕС, нито Великобритания ще получи в преговорите всичко, което иска, призна министър-председателката, цитирана от Франс прес.

В речта си, в която представи визията си за бъдещите търговски връзки с блока, тя заяви, че страната ѝ няма да приеме нито канадския, нито норвежкия модел на отношения с ЕС.

Тя изрази очакване реципрочният пазарен достъп да намалее след Брекзита, предаде Асошиейтед прес. Това, каза тя, е неизбежно, защото Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз.

Мей отхвърли предложението Северна Ирландия да остане част от митническия съюз с цел гарантиране, че няма да има твърда граница с Ирландия след Брекзит, защото, по думите ѝ, това ще разруши общия пазар в Обединеното кралство, което е неприемливо. Тя добави, че няма да позволи излизането на Обединеното кралство от ЕС да съсипе напредъка по гарантирането на мира в Северна Ирландия.

Според нея Съдът на Европейския съюз не може да бъде последен арбитър на възникнали след Брекзита спорове между двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа