Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с ЕС за Брекзит

Лондон напуска единния пазар и митническия съюз, но иска възможно "най-широко и най-дълбоко" партньорство

Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с ЕС за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с Европейския съюз на условията, при които ще се осъществи Брекзитът, предаде Ройтерсв петък.

В очаквана с огромен интерес реч по темата тя каза, че преходният период трябва да е ограничен във времето и не може да е постоянно решение.

Мей заяви, че иска възможно "най-широко и най-дълбоко" партньорство с Европейския съюз, което да покрива повече въпроси от всяко друго търговско споразумение, включително финансовите услуги.

Решението за Брекзит няма да се преразглежда, каза тя и допълни, че сега е ред на политиците да изпълнят това, което е поискал от тях народът.

Нито ЕС, нито Великобритания ще получи в преговорите всичко, което иска, призна министър-председателката, цитирана от Франс прес.

В речта си, в която представи визията си за бъдещите търговски връзки с блока, тя заяви, че страната ѝ няма да приеме нито канадския, нито норвежкия модел на отношения с ЕС.

Тя изрази очакване реципрочният пазарен достъп да намалее след Брекзита, предаде Асошиейтед прес. Това, каза тя, е неизбежно, защото Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз.

Мей отхвърли предложението Северна Ирландия да остане част от митническия съюз с цел гарантиране, че няма да има твърда граница с Ирландия след Брекзит, защото, по думите ѝ, това ще разруши общия пазар в Обединеното кралство, което е неприемливо. Тя добави, че няма да позволи излизането на Обединеното кралство от ЕС да съсипе напредъка по гарантирането на мира в Северна Ирландия.

Според нея Съдът на Европейския съюз не може да бъде последен арбитър на възникнали след Брекзита спорове между двете страни.

Още по темата
Още от Европа

Защо бившият шеф на КПКОНПИ става консул?