Тереза Мей: Великобритания излиза от ЕС 2019 г., а пълният Брекзит ще е две години по-късно

Европейците ще останат със същите права на Острова

Тереза Мей: Великобритания излиза от ЕС 2019 г., а пълният Брекзит ще е две години по-късно

Великобритания ще престане да бъде член на ЕС през март 2019 г., заяви британският премиер Тереза Мей във Флоренция, където се провежда пореден кръг преговори по брекзит.

Страната няма да търси членство в единния пазар на ЕС, нито споразумение за свободна търговия в "канадски стил" в преговорите за брекзит, добави още Мей, цитирана от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Членство в Европейската икономическа зона (ЕИЗ) няма да бъде подходящо за Великобритания, след като тя напусне ЕС, и ще доведе до търкания. Тя призова Великобритания и ЕС да открият "творчески" нов тип икономически отношения, които да не се основават на никой вече съществуващ модел.

Според нея моделът на Норвегия и Канада за икономически отношения не е задоволителен за Великобритания.

"Британците решиха да напуснат ЕС и да бъдат глобална търговска нация, способна да очертае собствения си път със света", подчерта британският лидер.

Преговорите по раздялата на Брюксел и Лондон боксуват по теми като сумата, която Великобритания трябва да плати, за да уреди финансовите си ангажименти към блока и статута на европейските граждани във Великобритания.

Премиерът намекна, че Лондон "ще плати сметката" за излизането си от общността с думите, че страната ще спази поетите задължения.

Мей каза още, че правата на гражданите на ЕС ще бъдат гарантирани от британските закони. "Проведохме три кръга преговори и макар и на моменти те да бяха тежки, е ясно, че благодарение на професионализма и усърдието на (преговарящите) Дейвид Дейвис и Мишел Барние, постигнахме конкретен напредък по много важни въпроси", заяви тя, цитирана от Ройтерс.

Правата на всички чужденци във Великобритания ще останат същите, каквито са били досега, обеща Мей.

Тя опита да обясни защо избирателите в Обединеното кралство не чувстват ЕС като неразделна част от своята същност, но каза, че Великобритания няма да изостави европейските си съседи.

Великобритания никога не се е почувствала у дома в ЕС, смята тя.

"Искаме ЕС да успее, успехът на Европа е в наша полза и в полза на света.",  каза Мей. И добави отстъпка пред ЕС - съдилищата във Великобритания ще вземат предвид решенията на Европейския съд за правата на човека, защото след време ще започне да има разлика между законите на страна и тези на Съюза.

"Разбираме, че не можем да напуснем ЕС и нищо да не е различно. Но искаме да останем партньори. Да работим ръка за ръка с ЕС, а не като част от ЕС", каза още тя.

И заяви, че е нужен добър метод за разрешаване на конфликтните точки, както и да се интерпретират решенията по един и същи начин и от двете страни. Това обаче не означава Европейският съд за правата на човека да е арбитър, защото е от едната страна.

Мей предложи и детайлен договор за сигурност с ЕС, като заяви, че Великобритания e "безусловно ангажирана да поддържа сигурността на Европа".

Целта е партньорство, но въпросът е как ще го постигнем, заяви тя. И добави, че Великобритания спира да е член на ЕС на 29 март 2019 г.

Великобритания ще спазва правилата на ЕС още приблизително две години, обеща министър-председателката. През това време тя иска достъпът до общия пазар да продължи, хората ще могат да посещават Великобритания, но ще трябва да се регистрират. Това означава, че на практика пълният Брекзит ще дойде през 2021 г.

Ръководителят на преговорния екип на ЕС Мишел Барние приветства в комюнике "конструктивния дух" на речта на Мей, на която в знак на единство присъстваха външният министър Борис Джонсън, финансовият Филип Хамънд и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?