Тереза Мей запазва водещите си четирима министри

Британският премиер Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей започна в понеделник да внася промени в правителството си, чиято репутация бе белязана от няколко скандала, предаде Франс прес. Промените се правят преди началото на следващата фаза на преговорите за Брекзит, отбелязва агенцията.

Министрите "тежка категория" в кабинета, които са на първа линия в преговорите между Лондон и Брюксел, запазиха постовете си, предава Ройтерс. Това са министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на външните работи Борис Джонсън, министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и министърката на вътрешните работи Амбър Ръд.

Промените обаче започнаха с гаф на торите. Те обявиха в акаунта си в Туитър, че министърът на транспорта Крис Грейлинг застава начело на Консервативната партия. Впоследствие торите изтриха туита си. В действителност се оказа, че 46-годишният Брандън Луис е назначен за председател на Консервативната партия и за държавен секретар без портфейл в кабинета. Той заменя на висшия партиен пост досегашния председател Патрик Маклохлин. Брандън Луис преди това заемаше поста на държавен секретар по въпросите на имиграцията, предаде Франс прес.

Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншайър пък подаде оставка днес поради здравословни причини. Тази новина дойде година след падането на правителството в тази британска провинция, която оттогава не успя да сформира нов кабинет. Нов министър за Северна Ирландия все още не е обявен.

Днес и утре се очакват нови номинации в кабинета на Мей, допълва Франс прес.

Първите оставки в кабинета на Мей бяха направени още в края на миналата година. През декември първият вицепремиерът Деймиън Грийн бе принуден да подаде оставка, след като призна, че излъгал относно порнографски снимки, открити в компютъра му в парламента.

Грийн стана третият министър, напуснал кабинета на Мей за няколко седмици. Първо оставка подаде министърът на отбраната Майкъл Фалън заради скандал за сексуално посегателство. На негово място бе назначен Гавин Уилямсън После остава подаде държавният секретар на международното развитие Прити Пател, водила паралелна дипломация с Израел. На нейно място трябваше да бъде назначен настоящият министър на здравеопазването Джереми Хънт, но това бе оспорено заради кризата, която сега преживява националната здравна система, не успяваща да се справи с многото пациенти   в разгара на изключително студената зима.

На мястото на Деймиън Грийн пък днес бе назначен Дейвид Лидингтън, който подобно на Грийн ще подпомага работата на Тереза Мей. Лидингтън ще бъде държавен секретар в офиса на кабинета, но за разлика от Грийн няма да носи титлата първи вицепремиер.

Новото правителство трябва бързо да дефинира позицията си преди следващата фаза на преговорите с Брюксел, която ще започне още този месец. Разговорите ще засягат преходния период, а през март ще бъдат фокусирани и върху бъдещите търговски отношения на Великобритания и ЕС.

Според британски медии Тереза Мей може да създаде нов пост на министър, натоварен с подготовката на Великобритания за евентуална липса на финално споразумение с Брюксел.

В коментар за предполагаемите промени в британското правителство лондонският "Дейли телеграф" пише, че премиерът Тереза Мей ще назначи министър с ресор "без Брекзит", сиреч ако няма споразумение с ЕС за излизането на Обединеното кралство. Според вестника новият министър вероятно ще бъде настанен в министерството за Брекзит и ще работи паралелно с министър Дейвид Дейвис. Задачата му ще бъде да осъществява подготовка за евентуалното напускане на ЕС без търговска сделка.

Създаването на новия пост се възприема като опит на премиерката да покаже на партньорите си от ЕС и на привържениците на Брекзит, че Лондон има сериозни намерения да напусне съюза без споразумение, ако преговорите се провалят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа