Тереза Мей засилва подготовката за Брекзит без сделка

Тереза Мей

Британското правителство засилва подготовката за евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка, след като в парламента има голяма съпротива срещу договореното от министър-председателя Тереза Мей споразумение за Брекзит, съобщиха световните агенции.

Въпросът е бил обсъден на правителствено заседание във вторник.

Очаква се обсъжданията да се съсредоточат върху това как да бъде отпуснато държавно финансиране в размер на 2 милиарда британски лири за справяне с евентуалния икономически хаос.

Мей, която отложи парламентарното гласуване по своята сделка за Брекзит за средата на януари, каза вчера, че правителството ще "обсъди следващия етап от подготовката ни за този сценарий (без сделка)".

Тя заяви пред парламента, че може да има рискове за "работните места, услугите и сигурността на хората, на които служим, като обръщаме гръб на споразумение (с ЕС)".

По думите ѝ правителството вече е засилило подготовката за евентуални проблеми след Брекзит.

"Ако няма сделка, ще има смущение в краткосрочен план", каза Мей. "Искаме да предприемем всички стъпки, които можем, за да смекчим това", заяви тя.

Министърът на международното развитие Пени Мордонт, която подкрепя Брекзита, каза преди правителственото заседание, че е "напълно правилно сега да засилим планирането за (сценарий) без сделка".

"Не само че е необходимо да подготвим страната, но това е и най-добрият начин, по който ще гарантираме, че ще получим сделка (от ЕС)", заяви тя.

Министърът по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление Джеймс Броукъншайър каза, че от известно време правителството се отнася сериозно към изгледите за излизане без сделка, но че е "правилно и подходящо" да се подготви за хаотичен Брекзит.

Правителството обаче е разделено между привърженици на Брекзита, които смятат, че Великобритания може да се справи с излизане от ЕС без сделка, и по-проевропейския лагер, според който напускането без споразумение трябва да бъде избегнато на всяка цена.

До излизането на Великобритания от ЕС остават малко повече от 100 дни, а още не е ясно дали страната ще напусне със или без споразумение. При напускане без сделка има опасност от блокаж на пристанищата, недостиг на стоки и икономическа рецесия.

Британската търговска камара заяви, че икономическият растеж и бизнес инвестициите през 2019 г. вероятно ще бъдат по-малки, отколкото е било прогнозирано по-рано, заради продължаващата несигурност.

Генералният директор на камарата Адам Маршал каза, че "липсата на сигурност за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС кара много фирми да натискат бутона за пауза на своите планове за растеж".

"След като до излизането на Великобритания от ЕС остават малко повече от 100 дни, а няма ясен път напред, фирмите трябва да предприемат действия, като отложат или изтеглят плановете за наемане и инвестиране, а в някои случаи преместят дейностите другаде, за да поддържат трудно изградените снабдителни вериги", заяви той.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?