Териториалният спор между Япония и Китай за островите Сенкаку се изостря

Териториалният спор между Япония и Китай за островите Сенкаку се изостря

Външното министерство на Япония направи остро възражение пред китайския посланик в Токио заради присъствието от вчера на китайски кораби в териториалните води на архипелага Сенкаку, който е под японска администрация, предаде Франс прес. Четири китайски кораба навлязоха вчера в териториалните води на островите, разположени 400 км на запад от южния японски остров Окинава, към които Китай предявява претенции.

"Настояваме за незабавно извеждане на всички кораби от тази зона", каза на пресконференция японският външен министър Фумио Кисида. Генералният секретар на японското правителство Исихиде Суга на свой ред отбеляза, че подобни "нахлувания в териториалните води на Япония са напълно неприемливи". Според Франс прес китайската страна е отказала да приеме възражението.

Освен заради стратегическото си положение островите Сенкаку се считат за важни, тъй като в прилежащите им морски води вероятно има въглеводороди.

Териториалният спор между Япония и Китай се изостри, след като в началото на септември миналага година Токио обяви, че е откупил три от петте острова от частните им собственици. В Китай новината предизвика масови антияпонски демонстрации и сблъсъци.

През последните няколко месеца китайски кораби от граничния патрул почти непрекъснато се намират в близост до Сенкаку и от време на време правят кратки демонстративни навлизания във водите на архипелага. Япония от своя страна обяви, че ще създаде специална част от 600 души и 12 кораба, за да наблюдава и защитава своите острови.

Според експерти спорът за островите Сенкаку е в състояние да предизвика сериозен конфликт между Япония и Китай, отбелязва Франс прес. Във вторник Япония съобщи, че конструира 248-метров плавателен съд на стойност 900 милиона евро, на който да могат да кацат хеликоптери. Корабът е най-големият плавателен съд, конструиран от Токио след Втората световна война и ще бъде готов след 2015 г. Китай пусна в експлоатация в края на 2012 г. първия си самолетоносач.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?