Терминалът край Александруполис събра оферти за под половината си капацитет

Терминалът край Александруполис събра оферти за под половината си капацитет

Бъдещият терминал за регазификация на втечнен газ край гръцкия град Александруполис събра обвързващи оферти за под половината си капацитет, стана ясна от съобщение на проектната компания за реализация на съоръжението "Газтрейд", публикувано в четвъртък.

Заявените с конкретни ценови предложения годишни количества са за 2.6 млрд.  куб.. м за 15 години. Използваемият капацитет на терминала се планира да е 5.5 млрд. куб. м. Колко фирми са участвали в последната фаза на пазарния тест не се посочва. Отбелязва се само, че сред тях има както гръцки, така и международни компании и крайни потребители

Вероятно в сметката влиза и българският държавен доставчик "Булгаргаз", на който бе възложено от правителството да кандидатства за 500 млн. куб. м капацитет годишно за период от десет години.

Резултатът бе определен като успешен от компанията, която само преди година в проведения тогава тест с необвързващи оферти привлече 20 компании, които заявиха 12.2 млрд. куб. м, което е над два пъти повече от планирания капацитет.

Тестът далеч надминава опита в последно време при други подобни случаи, свързани с нови газови проекти, смятат от "Газтрейд".

"Това е много задоволителен резултат и участието на ключови пазарни играчи в Гърция и Югоизточна Европа представлява важна стъпка напред в материализацията на проекта и за засилване на енергийната диверсификация и сигурността на доставките в Гърция, на Балканите и по-широката част от Югозападна Европа", коментира изпълнителният директор на "Газтрейд" Константинос Спиропулос в прессъобщението

Резултатът от пазарния тест е от изключителна важност за осигуряването на финансирането за изграждането на терминала за втечнен газ, който се планира да бъде въведен в търговска експлоатация през 2022 г. 

Неговата проектна стойност е 382 млн. евро. В момента акционерите в "Газтрейд" са фамилията Копелузу с 60 процента, а по 20 на сто имат гръцкият газов оператор ДЕПА и собственикът на флотилия от танкери за втечнен газ "ГазЛоГ". За придобиването на 20 процента бе подписано предварително споразумение и с българския държавен газов оператор "Булгартрансгаз", но все още не е парафирано окончателното акционерно споразумение.

Българското участие в терминала, определен като приоритетен за страната ни проект, се оценява на под 30 млн. евро.

Разчетите са при подписването на акционерното споразумение за влизането на "Булгартрансгаз" в капитала българското дружество да плати 12.5 млн. евро за придобиването на дела. Отделно ще са дължими 548 хил. евро към "Газтрейд" за покриване на досега извършените от основния акционер разходи по развитието на проекта.

Очаква се около 40 процента от разходите по инвестицията да бъдат осигурени от гръцките оперативни програми, финансирани с евросредства. При това положение за акционерите остава значително по-малка сума от първоначално предполагаемата за построяването на плаващата платформа за регазификация на втечнен газ. Оценката е, че това ще струва на "Булгартрансгаз" до 16.6 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес