Терор във Виена: Убити и ранени при серия нападения

Терор във Виена: Убити и ранени при серия нападения

Няколко души са убити и ранени при стрелба на шест места в центъра на Виена, включително пред синагога. Съобщенията за случилото са противоречиви, но австрийският министър на вътрешните работи Карл Нехамер заяви пред телевизия ОРФ, че със сигурност става въпрос за терористична атака. "В момента мога да потвърдя, че за нас това е очевидна терористична атака", каза той. 

По непотвърдени данни има седем убити и четирима ранени.

Полицията съобщи, че е имало стрелба на шест различни места в града.

Според първоначалните съобщения полицията е задържала един заподозрян за стрелбата. За друг от нападателите се смята, че се е самовзривил или е убит. От спешна помощ потвърдиха за един загинал, но самоличността му не се съобщава. Според местна медия може да са били убити седем души в стрелбата. Един полицай е сериозно ранен, съобщава австрийската агенция АПА.

Според полицията стрелбата е била извършена от няколко души и нападението все още не е приключило, заради което призова хората да избягват централната част на града и обществения транспорт. Метрото е спряно. Полицията призова гражданите да не споделят снимки и видеа от нападението в социалните мрежи, а да ги изпращат на нея. Полицейската операция продължава.

Ръководителят на австрийската еврейска общност Оскар Дойч каза в Туитър, че не е ясно дали синагогата и канцелариите към нея са били мишена на стрелбата. По време на нападението те са били вече затворени, съобщи Ройтерс.  Вестник "Кронен Цайтург" твърди, че един от ранените е охранявал синагогата и нападението е било срещу нея. Според други медии са били произведени изстрели край близък до синагогата площад - Шведенплац, съобщи Ройтерс.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата. Посолството ни е във връзка с местните власти, съобщиха от българското министерство на външните работи (МВнР). При необходимост от съдействие и информация сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време: +43 1 505 64 44.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят