Терористът Заркауи потвърди връзката си с Ал Каида

Терористичната организация Таухид уа Джихад на йорданеца Абу Мусаб ал. Заркауи за пръв път официално обяви в понеделник, че е свързана с терористичната мрежа Ал Каида, предаде АФП.

В съобщение, публикувано в редица ислямистки сайтове в интернет, Таухид уа Джихад заявява, че поддържа връзки с Ал Каида когато планира операциите си в Ирак.

"Обявяваме, че Таухид уа Джихад, нейният емир и нейните воини са предани на шейха на муджехидините на Осама бин Ладен", се казва в съобщението.

В изявлението се отбелязва, че Заркауи смята Бин Ладен за най-добрият лидер на ислямските армии срещу всички неверници.

Посочва се още, че двамата са поддържали контакт преди 8 месеца и са обменили мнения, преди диалогът да бъде прекъснат.

"Всевишният скоро ни благослови с подновяването на комуникациите и братята от Ал Каида разбраха стратегията на Таухид уа Джихад", се посочва в текста.

Изявлението се разпространява в началото на Рамазана, когато мюсюлманите имат най-силна нужда да се обединят и да се изправят срещу враговете на религията. Таухид уа Джихад приема целта на Бил Ладен да бъдат изгонени неверниците от Арабския полуостров, се изтъква в текста.

В Кайро Мохамед Салех, експерт по въпросите на ислямизма, посочи, че твърдението за връзка между Осама бин Ладен и Абу Мусаб ал Заркауи има за цел основно да изплаши общия им враг - САЩ. То също така вероятно има за цел да подсили авторитета на Заркауи пред радикалните мюсюлмани.

В текста се подчертава, че Таухид уа Джихад ще следва заповедите на Бин Ладен безусловно. Автентичността на изявлението все още не е потвърдена.

САЩ смятат, че Заркауи е организатор на съпротивата срещу коалиционните сили и иракското правителство в иракския сунтиски град Фалуджа. През последните дни американските сили нанасят непрестанно въздушни удари срещу сгради, където имат информация, че се укриват поддръжниците на Заркауи.

Таухид уа Джихад пое отговорността за отвличанията и убийствата на много западни граждани в Ирак.

Групировката на Заркауи обяви, че стои зад бомбения атентат срещу централата на ООН в Багдад през август 2003 г. при който загинаха 22 цивилни служители и пратеникът на международната организация в Ирак.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?