Терористи камикадзета - основна заплаха за българите в Кербала

Основната заплаха за нашите военнослужещи в Кербала са терористите камикадзета, които утре може да влязат в града сред очакваните близо 6-7 милиона поклонници за празника Арабиен, а не ултиматумът, поставен на коалиционните сили от радикалните шиите на Садр, каза зам.министърът на отбраната Илко Димитров.

Вчера в Кербала е пристигнал отряд от специални американски военни части, освен действащите вече полицаи, съобщи Илко Димитров. По думите му пристигналото подкрепление за българите е "достатъчно".

И миналата нощ българската база "Кило" в Кербала е била обстрелвана с минохвъргачен огън. Атаката, извършена към 22.20 часа, е била отбита и няма пострадали наши военнослужещи.

Най-малко деветима иракчани са били убити и 20 са ранени при сблъсъците с българските и полските военни в Кербала, съобщи Асошиейтед прес. Според говорителя на полското командване подп. Роберт Стржелецки няма загуби сред коалиционните сили.

С минохвъргачки, гранатомети и леко стрелково оръжие през нощта са обстрелвани и полицейското управление и кметството в Кербала, които се охраняват от български и американски военнослужещи. По-късно стана ясно, че полицейският участък е опразнен и не се охранява вече от нашите.

В ранните часове в петък, към 01.00 часа, кметството отново е обстрелвано. Атаките са били отблъснати от българските и американските военнослужещи.

В София министър-председателят Симеон Сакскобургготски е разпоредил да бъде създаден Координационен център към Съвета по сигурността, който да анализира информацията и преценява рисковете за българските бойци в Кербала. Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов днес за пореден път се е срещнал с шефа на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев.

Българските военни в Кербала участват в преки боеве, но според Министерство на отбраната действията им все още са в мандата, даден от парламента за участия в операция по възстановяване и стабилизация на Ирак, предислоциране засега не се предвижда.

Камикадзета са най-голямата заплаха

Не ултиматумът, отправен от радикалните шиити на Моктада ал Садр към коалиционните сили, а терористи камикадзета, които може да влязат в Кербала в събота и неделя, са основната опасност за българските военни, заяви Илко Димитров.

Той посочи, че се очакват населението в свещения за шиитите град да достигне около 6-7 млн. души в пиковите дни на религиозния празник, в който се честват 40 дни от смъртта на внука на пророк Мохамед. Радикалите на Садр поискаха коалиционните сили да се изтеглят преди пика на религиозния празник.

В същото време зам.министърът подчерта, че ултиматумът не се омаловажава - в момента се водели интензивни преговори първо сред самата шиитска общност, а отделно между шиитите и коалиционните сили.

Като притеснителен зам. министърът определи и факта, че нашите охраняват Сити хол - сграда, в която има и затвор с 300 затворници, освен административни служби.

Пехотният ни батальон ще бъде изтеглен от Кербала, когато командирът му и старши националният представител преценят, че вече не може да се защити ефективно живота и здравето на личния състав, обясни зам.министър Димитров в отговор на въпрос. Той бе категоричен, че до момента такова искане от командването на контингента до военното и политическото ръководство на отбраната не е постъпвало.

Командирът на батальона ни подп. Петко Лилов е съобщил, че ситуацията в Кербала през деня в петък е спокойна и няма инциденти.

По-рано днес пред Дарик радио и командирът на първия ни батальон подп. Петко Маринов заяви, че българите нямат друг избор в момента, освен да се отбраняват. Нападенията срещу база "Кило" са вид проверка на отбраната, коментира подп. Маринов. Според него, база "Кило" е добре изградена и има добра защита.

Контингентът ни все още действа в рамките на мандата си

В момента в Кербала се водят истински бойни действия и българските военнослужещи се държат като герои, което се отчита във всички служби у нас и в чужбина, подчерта зам.министър Илко Димитров. Обстановката в последните три дни е много тревожна, но не излиза от контрол, посочи той.

От думите му стана ясно, че военните в София отчитат променената стратегическа среда в Ирак, защото там има открит фронт и се водят бойни действия, което се различава от заплахите, визирани в мандата на нашия контингент, който е за участие във възстановяването и стабилизирането на Ирак.

Според Димитров обаче нашите действат все още в рамките на този мандат.

Пръв шефът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев обяви, че рейнджърите ни нямат мандат да участват в сражения, а само да патрулират и гарнтират реда в града.

Вчера обаче председателят на парламента Огнян Герджиков заяви, че мандатът на българския контингент е даден по такъв начин, че "може да се тълкува по-разширено, може да се тълкува и стеснително, за да кажем, дали това влиза във възстановяването в Ирак".

По тази причина управляващите не смятат за необходимо да се свиква извънредно заседание на парламента за преформулиране на мандата, както предложиха в сряда проф. Кръстьо Петков, бившият лидер на НИЕ Никола Николов и Стела Банкова. Най-добрият ход е българският контингент да остане в Кербала и да бъде подкрепен от коалиционните сили, посочи и депутатът от НДСВ Цонко Киров, член на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност.

Според Кръстьо Петков обаче мандатът на батальона ни вече е изчерпан. Пред Би Ти Ви той посочи три варианта за действие - предислоциране на контингента ни в Багдад, изработване на нов мандат с възможност за прилагане на нова тактика от бойците ни или да поискаме нова форма на участие на България в операцията т.е. тя да се изчерпи до"логистична информационна подкрепа, с много активна роля на българското разузнаване и подготовка на специални части в САЩ".

Премиерът нареди Координационен център да следи ситуацията в Ирак

Паси: Българската позиция в Ирак не може да се променя
Българската позиция за контингента ни в Ирак не може да бъде променяна, каза пред Дарик радио и външният ни министър Соломон Паси. "Промяна на българската политика по този въпрос не е възможна, разбирам и съчувствам на хората, които искат техните момчета да се завърнат, но това е въпрос на суверенно решение - всички те са възрастни хора, които много добре са преценили какъв риск и отговорност поемат, какъв дълг извършват", посочи Паси. Той подчерта, че не би подценявал тези мъже и жени, които са взели едно отговорно решение и в момента го изпълняват. Трябва да мислим как да им помогнем по-добре в тази трудна ситуация, каза министърът.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски е разпоредил да се създаде Координационен център към Съвета по сигурността при Министерския съвет. Неговите задачи са координация, събиране, обобщаване и анализиране на информацията за развитието на обстановката в Ирак, оценка на рисковете и заплахите пред националната сигурност и набелязването на мерки за тяхното неутрализиране.

Центърът ще се подпомага от администрацията на Съвета по сигурността и от експерти, представители на министерства и ведомства, свързани с националната сигурност.

За председател на Координационния център е определен министърът на отбраната Николай Свинаров, а членове са началникът на кабинета на премиера Ради Найденов, говорителят на правителството Димитър Цонев, заместник - министрите на външните работи Любомир Иванов, на отбраната Илко Димитров, на вътрешните работи Бойко Коцев, както и зам.шефът на Генералния щаб вицеадмирал Петър Петров и секретарят на Съвета по сигурността Димитър Пенков.

Още от България