Терористи от Ал Каида притежават фирми в Румъния

Петима терористи от Ал Каида фигурират като собственици на близо 150 компании в Румъния, от които данъчните служби трябва да съберат милиони евро, пише в понеделник местният вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

Петима иракчани, които прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма са идентифицирали като членове на Ал Каида, издирвани в целия свят за атентати срещу съюзническите сили, са използвани в Румъния в мащабна мрежа за данъчни злоупотреби, която облагодетелства румънски и чуждестранни граждани, пише "Адевърул".

Терористите фигурират като съдружници или мениджъри в над 150 фирми, които през годините са натрупали огромни дългове към държавата. В повечето случаи обаче иракчаните са бизнесмени в Румъния само на хартия, посочва вестникът. Бившите собственици на фирмите, както румънски, така и чуждестранни граждани, са се обърнали към членовете на Ал Каида, за да се отърват от дълговете на своите компании. Измамена се явява румънската държава, която сега трябва да си търси задълженията от терористите.

Измежду стотиците румънски бизнесмени, които са използвали този метод, се намират лица от кръга на Сорин Овидиу Вънту (бивш собственик на телевизия Реалитатя), ливанския бизнесмен Хасан Ауди, известен като човекът, унищожил компанията за разпространение на румънския печат, или Омар Хайсам (сирийският бизнесмен, който бе осъден за тероризъм в Румъния заради отвличането на румънски журналисти в Ирак през 2005 г.), пише "Адевърул".

Случаите с "бизнесмените-фантоми" от Ал Каида разкрива и друг проблем - терористи, издирвани в целия свят, са се разхождали необезпокоявани в Румъния най-малко допреди година, когато е осъществено последното прехвърляне, посочва "Адевърул".

Вестникът посочва имената на въпросните иракчани, публикува разкритията на бивша счетоводителка на фирма, замесена в подобна схема, и имената на бизнесмени, участвали в такива машинации.

Сред посочените от изданието бизнесмени е депутатът от управляващата Демократично-либерална партия Кристиан Буряну, който е прехвърлил собствеността на две фирми с дългове от два милиона евро на безработно лице, живеещо в покрайнините на Букурещ, и на двама иракчани, които са неоткриваеми.

Депутатът от подкрепящата правителството партия Национален съюз за прогрес на Румъния Константин Мазлиу пък е прехвърлил задлъжнелите си фирми на трима молдовци.

"Адевърул" припомня, че след негово разкритие за подобна схема, засягаща бившия шеф на Финансова охрана в Букурещ Стелика Константин Барна, със задължения в размер на 6,7 милиона евро, той е бил уволнен.

Споделяне

Още от Балкани