Терористи разстреляха 19 души в музей в Тунис преди да бъдат убити

Общо 19 души, от които 17 чуждестранни туристи, бяха убити при нападение, извършено от двама мъже, въоръжени с автомати Калашников, срещу музея "Бардо" в столицата на Тунис в сряда. По-първоначални данни двама въоръжени мъже, облечени във военна униформа, дошли с кола до сградата на парламента и открили безразборна стрелба, а после нахлули в разположения в парламентарния комплекс музей и взели за заложници част от намиращите се там чуждестранни туристи.

Броят на жертвите бе посочен лично от премиера на страната Хабиб Есид. Той уточни, че сред убитите има граждани на Полша, Италия, Германия и Испания. Двете туниски жертви са полицай и чистачка.

Министърът на здравеопазването Саид Аиди заяви, че са ранени 38 души, сред които граждани на Франция, Южна Африка, Полша, Италия и Япония.

Два часа по-късно туниските сили за сигурност щурмуваха сградата, убиха двамата нападатели и освободиха всички заложници, съобщи премиерът. При операцията е загинал и един полицай.

Силите за сигурност издирват двама или трима съучастници на терористите.

Националният музей "Бардо" е в съседство със сградата на парламента, който беше евакуиран след нападението. Музеят е сред най-големите туристически атракции в Тунис. В него е представена историята на страната и са изложени едни от най-големите в света колекции от римски мозайки.

Кадри на тунизийска телевизия показаха как десетки хора, включително възрастни чуждестранни туристи и деца бягат от музея, прикривани от полицаи с насочени към прозорците на сградата оръжия.

Ройтерс оценява нападението като силен удар за малката северноафриканска страна, която е силно зависима от притока на европейски туристи и досега успя да избегне сериозни терористични актове, след "Арабската пролет" през 2011 година.

Няколко ислямистки групировки обаче оттогава насам набраха сила в страната. Властите са установили около 3 хиляди тунизийци, присъединили се към "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, и са притеснени от вероятността те да се завърнат и да организират терористични атаки в собствената си страна.

Нападението може да е свързано със смъртта на Ахмед ал Руиси, тунизиец, загинал преди няколко дни, воювайки в редиците на групировката "Ислямска държава". Атаката в музея е извършена в момент, когато в парламента обсъждали законодателни промени, които да улеснят борбата с тероризма.

Европейският съюз обвини "Ислямска държава" за нападението

С днешното нападение в Тунис терористичната групировка "Ислямска държава" още веднъж се прицелва в държавите и хората от Средиземноморието. Това заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод атентата срещу музея "Бардо".

Това подсилва решимостта ни да сътрудничим по-тясно с нашите партньори, за да се справим с терористичната заплаха, допълва тя. С външния министър на Тунис Тайеб Бакуш обсъдихме вчера в Брюксел това общо предизвикателство, отбелязва Могерини.

ЕС е решен да използва всички средства, с които разполага, за да подкрепи изцяло Тунис в борбата с тероризма и за реформа на сектора на сигурността, както и за осигуряването на демократичен преход и икономически реформи в полза на местните хора, сред които на първо място са младежите, се посочва в изявлението.

Още по темата
Още от Свят

Защо управляващите избират Цацаров за шеф на "Антикорупция"?