Терористи са били задържани на Дунав мост преди месец

Терористи са били задържани на Дунав мост преди месец

Турски и чеченски терористи са били задържани от  граничните полицаи на Дунав мостпреди около месец, съобщиха от Окръжната прокуратура във Русе.

Мъжете, които нямат връзка помежду си, са били издирвани от Интерпол с червена бюлетина.

Терористите са се опитали да влязат в България със семействата сина 7 юли. Те са представили на граничните власти документи, че са със статут на бежанци. В багажа им не са били открити съмнителни вещи

47-годишният Мохмад Гадамоури е от Ингушетия. Преминал е границата ни с петте си деца. Обяснил на служителите на реда, че идва в България на почивка. При направената справка обаче се оказало, че чеченецът е издирван за участие във въоръжена престъпна група, която подгототвяла терористичен акт в Ингушетия през 2003 г. Оттогава Гадамоури се е укривал, най-вероятно в Европа.

”Издирван е за продажба на оръжие, муниции, боеприпаси, притежание на токсични вещества. Открити са два склада с натриев и калиев цианид.", каза Надежда Митева, говорител на Окръжна прокуратура в Русе Терористът е в русенския арест за 40 дни.

В ареста в Русе е и 29-годишният Еркан Полатер от Турция, срещу когото също са повдигнати обвинения, че членува в терористична групировка.

„ Гражданинът на Ингушетия е пътувал с документ, издаден от Германия, който удостоверява предоставянето му на статут на бежанец, а гражданинът на Турция - с такъв травъл документ, издаден от Холандия”, добави Митева.

Издирваните терористи ще останат в ареста, докато пристигнат документите им за екстрадиране в техните страни.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?