Терористи завзели бивш завод за производство на химически оръжия в Ирак

Правителството на Ирак е загубило контрол над бивш завод за производство на химически оръжия, който е превзет от "въоръжени терористични групировки" и е неспособно да изпълни международните си задължения по унищожаването на намиращите се там токсични вещества. Това се казва в публично оповестено в сряда писмо на постоянния представител на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким до генералния секретар на организацията Бан Ки-мун, предаде Ройтерс.

В писмото се казва, че заводът в Мутана, северно от Багдад, е бил превзет на 11 юни. Там в два бункера се съхраняват останали количества токсични химически вещества от бивша програма за производство на химически оръжия.

"Правителството на Ирак моли страните членки на ООН да проявят разбиране към сегашната неспособност на Ирак, предизвикана от влошаването на ситуацията със сигурността, да изпълни задълженията си по унищожаването на химически оръжия", се казва в писмото, което е с дата 30 юни.

Миналия месец говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че по данни на САЩ каквито и химически материали да има в превзетия завод, те са остарели и е слабо вероятно да могат да се използват за нападения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?