Терористичен акт със заложници и убит свещеник във френска църква

Оланд: ДАЕШ ни обяви война и трябва да я водим с всички средства

Двама нападатели от "Ислямска държава" взеха за заложници петима души във френското градче Сент Етиен дю Рувре, предградие на град Руан, като убиха най-малко един от тях, преди да бъдат "неутрализирани" от полицията.

Заложническата драма се разви в католически храм. Освен 84-годишния свещеник, когото терористите заклали с нож, другите заложници били две монахини и двама богомолци.

Едната монахиня успяла да избяга от църквата и именно тя съобщила на полицията за случващото се вътре.

Двамата похитители по-късно бяха убити при полицейска операция, сложила край на нападението, съобщи говорител на френското вътрешно министерство, цитиран от Ройтерс.

Нападателите били застреляни, когато напускали църквата, въоръжени с ножове.

Очевидци разказаха, че двамата терористи викали "Аллах акбар" и ДАЕШ. Агенцията, която разпространява съобщенията на "Ислямска държава" - "Амак", също съобщи, че извършителите са "войници" на групировката.

Единият нападател е бил известен на службите за борба с тероризма, съобщи Франс прес, позовавайки се на източници от полицията. 
 
Мъжът, чието име още не е оповестено, опитал да влезе през Турция на територията на Сирия през 2015 година. 
 
Когато се върнал във Франция, властите са му предявили обвинение в участие в организирана престъпна група, занимаваща се с терористична дейност. 
 
Наложена му е мярка за неотклонение временно задържане под стража, но по-късно му е поставена електронна гривна за проследяване и бива пуснат на свобода.
 
Президентът на Франция Франсоа Оланд осъди "отвратителната терористична атака" и потвърди, че нападателите "са твърдели, че са от "Ислямска държава“.

"ДАЕШ ни обяви война и трябва да я водим с всички средства, като същевременно спазваме върховенството на закона, което ни прави демокрация", заяви Оланд, който пристигна на мястото на трагедията.

"Днес бяха нападнати католици, но тази атака е срещу всички французи", допълни Оланд и призова всичките си сънародници да бъдат единни срещу тероризма, като монолитен блок, който никой не може да разцепи.

Бившият френски президент и лидер на опозицията Никола Саркози коментира, че правителството трябва да действа незабавно. 
 
"Няма време за губене. Ние сме във война. Тази ситуация трябва да ни никара да мислим още по-трезво и най-накрая да разберем, че трябва да променим начина и стратегията на нашия отговор и действия", заяви Саркози. 
 
"Врагът не се спира пред нищо. За него няма нито граници, нито морал. Трябва да бъдем безскрупулни. Никакви правни и други причини не трябва да служат като претекст за ограничаване на действията ни“, каза още той. Веднага е започнало следствие по трагичния инцидент, което е поето от парижката антитерористична прокуратура.
 
Във Франция е в сила извънредно положение след атентата в Ница на 14 юли, при който загинаха 84 души, а над 200 бяха ранени
 
Папа Франциск осъди "варварското убийство“ на свещеник.

"Папата споделя болката и ужаса от това абсурдно насилие“, заяви говорителят на Ватикан Федерико Ломбарди, допълвайки, че атаката е донесла "огромна болка и тревога“.

Папа Франциск е осъдил "всички форми на омраза" и е шокиран от факта, че "това ужасно насилие се е случило в църква, свещено място".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят