Терористичен акт в Лондон: Нападател рани трима с нож на спирка в метрото

29-годишният мъж е крещял "Това е за Сирия", разказват свидетели

Полицията обезврежда нападателя с електрошоково оръжие (вляво) и той е повален на земята (вдясно)

Въоръжен с нож нападател е ранил трима души в лондонското метро, крещейки "това е за Сирия". Скотланд Ярд заяви, че нападението, станало в събота вечерта на спирка "Лейтънстоун” от лондонското метро, е "терористичен инцидент".

Това е първата терористична атака на британска територия от 22 май 2013 г., отбелязват британски медии.

Лондонската полиция е арестувала нападателя. Според свидетели преди да атакува случайните минувачи, той крещял: "Това е за Сирия!"

Той бил обезвреден от полицейски служители с електрошоково оръжие и арестуван.
Един човек е пострадал сериозно, но животът му не е в опасност. Други двама са с леки наранявания.

Според полицията мъжът заплашвал и други пътници. Инцидентът се е случил около 19 ч. местно време на 5 декември.

В неделя британската полиция обвини 29-годишния нападател, а шефът на антитерористичната служба на Ричард Уолтън съобщи, че се води следствие за "брутална непровокирана атака" в станция "Лейтънстоун", която вече се третира като "терористичен инцидент".

Местни медии цитират свидетели, според които заподозреният е висок, чернокож мъж, вероятно с арабски акцент.


Уолтън призова за още свидетели да влязат във връзка с полицията, след като няколко видеоклипа и снимки бяха пуснати в социалните мрежи по интернет.

Очевидецът Майкъл Гарсия разказва, че видял един човек да лежи свит на пода отвъд бариерите, а друг - да размахва нощ. Хладното оръжие било с малко острие, около 8 см. По думите му нападателят викал: "Хайде, бягайте, бягайте!".

"Имаше хора, които искаха да отидат да помогнат на лежащия човек, но онзи стоеше точно до него и размахваше нож, така че нямаше как", коментира Гарсия.

Малко след това Ричард Уолтън, шеф на отдел за борба с тероризма в столичната полиция, заяви, че става въпрос за терористичен инцидент. "Призовавам хората да запазят спокойствие, но да бъдат внимателни. Заплахата от тероризъм остава висока”, допълни още той.

Говорител на британското правителство заяви, че полицията продължава разследването атаката. "Следим ситуацията отблизо", добави той в очакване на нови детайли.

Нападението става непосредствено след решението на британския парламент за участие на британските военновъздушни сили във въздушните удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия. Както и в много други европейски столици, властите във Великобритания са нащрек след серията терористични атаки в Париж миналия месец, в които загинаха 130 души. Обявено е "много високо" ниво на заплаха от терористични атаки.

 

В рамките на следствието е бил извършен обиск на жилищен адрес в Източен Лондон, но полицията отказа да съобщи дали търси други заподозрени.

56-годишният пострадал при снощната атака е настанен в болница в стабилно състояние и се смята, че раните му не са животозастрашаващи. Втори мъж е получил леко нараняване, но не се нуждае от медицинска помощ споре. Видеоклип, заснет от свидетел, показва локва кръв на пода на станцията, докато нападателят се съпротивлява на няколко полицаи, опитващи се да го озаптят. В крайна сметка се наложило той да бъде неутрализиран с електрошокова пушка.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?