Терористичната атака в Барселона удари и европейските борси

Терористичната атака в Барселона удари и европейските борси

Терористичната атака в Барселона от четвъртък се отрази на европейските борси ден по-късно. С отварянето на фондовия пазар на Стария континент започнаха разпродажби на акциите на туристически и авиокомпании, както и на някои банки.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,88% (към 14 часа), а спадът на испанския фондов индекс Ibex 35 беше с близо процент. Германският DAX загуби 0,48% от стойността, френският CAC40 - 1,08%, а британският FTSE100 - 0,94%.

Най-негативен е ефектът върху акциите на авиокомпаниите. Причината са очакванията терористичният акт в Барселона да се отрази лошо на туризма в Европа и да доведе до спад на пътуванията. Поевтиняха книжата на "Изиджет" (Easyjet), "Райънеър" (Ryanair), "Луфтханза" (Lufthansa) и на IAG -собственик на "Бритиш Еъруейс" (British Airways). Паднаха и акциите на испанската летищна компания AENA, на туроператорът TUI и на компанията за круизни корабни пътувания Carnival.

Бягството на инвеститорите от рискови активи се отрази и на акциите от банковия сектор.

Акциите, търгувани на американската фондова борса, също поевтиняха. Причината е несигурността сред инвеститорите, предизвикана от политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп. Трите основни американски фондови индекса - DJIA, S&P500 и Nasdaq се сринаха с между 1,24% и 1,94%.

Спад имаше и на азиатските пазари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?